latinica  ћирилица
01/10/2020 |  11:07 ⇒ 19:21 | Autor: SRNA

Sukob migranata u Bihaću - crveni alarm za institucije BiH

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da je sukob migranata u Bihaću, u kojem je ubijeno dvoje i povrijeđeno njih 18, crveni alarm za institucije u BiH i pozvao nadležne da, napokon, donesu sistemske mjere i ojačaju kapacitete za rješavanje ovog problema.
Migranti -
Migranti

Nešić je naglasio da oni koji su do sada opstruisali donošenje sistemskih mjera za rješavanje migrantske krize trebaju da snose odovornost za sve što ta kriza izaziva.

- Vrijeme je da se građanima kaže znaju li nadležni ko su i odakle su migranti koji ulaze u BiH, šta su radili u zemljama iz kojih dolaze i kuda su krenuli, postoji li plan za rješenje krize ili se planira da ostanu ovdje - istakao je Nešić.

On je ponovio da je pitanje prolaska migranata kroz BiH prevashodno bezbjednosno, pa tek onda humanitarno.

- Briga za ljude i živote svih građana mora biti prioritet. Ljudi treba da se osjećaju zaštićeno u svojoj zemlji, da se osjećaju sigurno dok hodaju ulicom, da nemaju strah za svoju imovinu ili strah da puste djecu samu do škole - poručio je Nešić.

U sukobu migranata u Bihaću ubijena su dva lica, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

U sinoćnjem masovnom sukobu migranata u bihaćkom naselju Žegar ubijena su dva, a povrijeđeno je još 18 lica, koja su prevezena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.