latinica  ћирилица
01/10/2020 |  12:35 | Autor: RTRS

UKC: Izveden veoma složen operativni zahvat

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prvi put su izveli u jednom aktu dva veoma složena operativna zahvata.
Hirurški tim (ustupljena fotografija) -
Hirurški tim (ustupljena fotografija)

Timovi Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju i Klinike za torakalnu hirurgiju izveli su kompleksnu multivisceralnu laparoskopsku operaciju gdje je kod pacijentice izvedena istovremeno laparoskopska operacija karcinoma debelog crijeva i jednoportalna torakoskopska resekcija metastaze desnog pluća, saopšteno je iz UKC Srpske.

U saopštenju se dodaje da je ovaj operativni zahvat podrazumijevao učešće hirurga različitih specijalnosti, odnosno specijalista abdominalne hirurgije, torakalne hirurgije i anestezije sa reanimacijom.

- Minimalno invazivnom vrstom hirurgije pacijentu je omogućen brz oporavak i efikasan rezultat liječenja. Postoperativni tok je prošao uredno, a pacijentica je otpuštena na kućno liječenje već četvrti dan nakon operativnog zahvata uz terapijske preoporuke - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je UKC Srpske izvođenjem ovog vrlo složenog zahvata potvrdio visok stepen osposobljenosti iz domena laparoskopske i torakoskopske hirurgije.

- Zahvaljujući opredjeljenju poslovodstva UKC-a na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem da se konstantno ulaže u edukaciju medicinskog kadra, naši ljekari i medicinske sestre uspješno su izveli još jedan multidisciplinarni podvig - navedeno je u saopštenju.

Hirurški tim činili su operateri dr Goran Јanjić, abdominalni hirurg, dr Marko Kantar, torakalni hirurg, asistenti dr Dragan Radulj, dr Dalibor Šaran, dr Bojan Bjeloševic i dr Miroslav Stranatić, te dr Nataša Mandić, anesteziolog i Duška Šipka, instrumentarka.