latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:26 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

EU osudila premještanje migranata iz Bire

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona, prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću u objekat za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Iz Delegacije EU u Sarajevu saopšteno je da su, kao rezultat toga, stotine osoba ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći.

- Ovakve neodgovorne radnje ugrožavaju živote - navode iz Delegacije EU.

U saopštenju se dodaje da takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije kovida 19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu bezbjednosnu situaciju.

- Ove radnje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i ovlaštenjima nadležnih institucija BiH. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je EU neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na kovid 19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime.

Savjet ministara, kako se navodi, nikada nije odredio objekat u Lipi kao prihvatni centar.

- EU očekuje da nadležno Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara hitno preduzme sve potrebne mjere na sprečavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljih deložacija - ističe se u saopštenju.

EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava.

Uz napomenu da je EU pružila značajnu podršku BiH u upravljanju migracijama i azilom, iz Delegacije EU pozivaju vlasti BiH da djeluju u skladu sa svojim obavezama.

- EU će i dalje stajati uz sve građane BiH u suočavanju sa izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno preduzetih akcija vlasti - dodaje se u saopštenju.