latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:41 | Autor: SRNA

Bijeljina: Služen pomen poginulim pripadnicima Četvrtog policijskog odreda

U Bijeljini je danas, povodom obilježavanja 28 godina od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske, služen pomen poginulim borcima ovog odreda.
Bijeljina parastos - Foto: RTRS
Bijeljina parastosFoto: RTRS

Prema riječima Ratomira Draganića, komandanta Četvrtog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske koji je po činu major i predsjednik Udruženja veterana Četvrtog odreda, cilj današnjeg okupljanja saboraca, prijatelja, porodice i kolega jeste da se svi poklone pred spomenikom herojima koji su dali svoje živote za Srpsku.

- Danas obilježavamo 28 godina od formiranja ovog odreda Policije, koji je zajedno sa drugim odredima činio brigadu Policije Republike Srpske, čiji je cilj bila zaštita stanovništva i teritorije Srpske od muslimanskog agresora, odnosno takozvane Armije BiH - rekao je Draganić.

On je naglasio da ne postoje ratišta od Hercegovine do Krajine gdje pripadnici Četvrtog odreda Specijalne brigade Policije nisu bili.

- Nažalost, na tim bojištima je 17 pripadnika Četvrtog odreda dalo svoje živote, a više od 300 ih je ranjeno - izjavio je Draganić novinarima.

On je istakao da heroji ne umiru, oni hrabro ginu da bi vječno živjeli, ponovivši na taj način rečenicu upisanu na spomen-obilježje ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina.

General Ljubiša Borovčanin, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade Policije i predstavnik Udruženja Specijalne brigade, rekao je da današnji dan, kao i mnogi drugi, nosi sa sobom pomiješana osjećanja, prije svega ponosa, zbog činjenice da su pripadnici ove jedinice učinili mnogo tokom rata u odbrani srpskog stanovništva i Republike Srpske.

- Prisutno je i osjećanje tuge i sjete jer intenzivnije razmišljamo o onima koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske i instituciju pred kojom stojimo, odnosno u Ministarstvo unutrašnjih poslova - naglasio je Borovčanin.