latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:06 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Sjećanje na borce koji su položili živote za Srpsku (FOTO/VIDEO)

U Humu kod Trebinja obilježeno je 29 godina od početka ratnih dejstava na području Trebinja i tadašnje BiH. Od granata paravojnih hrvatskih jedinica po teritoriji Trebinja, pale su prve žrtve.
Trebinje: Obilježeno 29 godina od početka ratnih dejstava - Foto: RTRS
Trebinje: Obilježeno 29 godina od početka ratnih dejstavaFoto: RTRS

A u Bileći, 1. oktobar je obilježen kao Dan bilećkog ratnika, u znak sjećanja na sve ratnike koji su položili život za slobodu.

Svaki 1. oktobar težak je i emotivan za Trebinjce. To je dan kada je počela odbrana slobode, dan kada je devet trebinjskih porodica zavijeno u crno.

Paravojne jedinice iz Hrvatske mučki su napale tadašnje regularne jedinice ЈNA, a u kasnijem toku rata okupirale su i uništile dio teritorije Trebinja.

- Nijedan vojnik nije se pomjerio sa svojih položaja, iako ga je napadala jedna država, Hrvatska - rekao je predsjednik GBO Trebinje Dejan Bodiroga.

Trebinje: Obilježeno 29 godina od početka ratnih dejstava (foto: RTRS)

Pero Vreća, bivši pripadnik Trebinjske brigade, kaže da je 1. oktobar tužan zbog gubitka saboraca i komšija, a radostan što su, kako je naveo, odbranili grad i stvorili Republiku Srpsku, koju on voli više od svega na svijetu.

- Treba da gradimo mir, da sačuvamo Trebinje i Republiku Srpsku, jer na takav način treba da budemo i snažniji i jači - poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Kao Dan bilećkih ratnika, 1. oktobar prvi put je obilježen u Bileći. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu stizali su na sve linije odbrane.

- Bilo je teško, po mjesec dana terena, svaku drugu noć mokar, hladan, ali istrajan da se bori za svoj narod, nismo smjeli pokleknuti - rekao je predsjednik OBO Bileća Veso Vujović.

- Mislim da bi ovo trebalo da postane tradicija i da na ovaj način poštujemo to što su ljudi dali živote ili dijelove tijela, i nabolje godine svoga života - izjavio je Nikola Bajović, dijete poginulog borca.

Milomir Savčić, predsjednik BORS, rekao je da, bez obzira na istinu, sve optužbe su usmjerene protiv Srba za ratne zločine.

- Nema nikakve dileme da se ovdje radi o nastavku rata drugim sredstvima. Trebaju Srbi da se proglase odgovornim za sve što se dešavalo na ovim prostorima, treba se osuditi što veći broj Srba za ratne zločine - rekao je Savčić.

U Humu i u Bileći, služeni su pomeni poginulim i položeno cvijeće, u prisustvu saboraca, predstavnika udruženja i lokalnih institucija.