latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:32 | Autor: SRNA

U junu prijavljeno 1.555 ilegalnih migranata

Službi za poslove sa strancima u junu je prijavljeno 1.555 ilegalnih migranata, što je tri puta više nego u maju, kada ih je prijavljeno 514, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za jun, koju je danas usvojio Savjet ministara i dostaviće je Predsjedništvu BiH.
Migranti -
Migranti

U ovoj informaciji Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, navodi se da je u junu prošle godine prijavljeno za 26 odsto manje ilegalnih migranata u odnosnu na isti mjesec ove godine.

Najviše prijavljenih ilegalnih migranata došlo je iz Avganistana - 512, zatim Pakistana 348, Bangladeša 255, Maroka 121 i Iraka 93, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U prvom polugodištu ove godine, od ukupno 6.641 ilegalnog migranta prijavljenog Službi za poslove sa strancima namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je njih 5.207, a zahtjev je podnijelo njih 162.

Državljani Iraka, Avganistana i Turske podnijeli su najveći broj zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu.

Među ključnim izazovima u borbi protiv ilegalnih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje ilegalnih ulazaka na dijelovima na kojima je zabilježen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbjednosnih agencija.

Utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična djela, ključni su izazovi za naredni period.

BiH ostaje posvećena jačanju saradnje sa državama na zapadnobalkanskoj ruti uz unapređenje bilateralne saradnje institucija i agencija koje se bave migracionim i bezbjednosnim pitanjima BiH i država EU, kao i nastavku saradnje sa međunarodnim agencijama.