latinica  ћирилица
01/10/2020 |  17:44 ⇒ 02/10/2020 | 10:12 | Autor: RTRS

Masovni obračun migranata u Bihaću - crveni alarm za institucije? (VIDEO)

Dvije osobe su ubijene, a 18 povrijeđeno u sinoćnjem sukobu migranata u bihaćkom naselju Žegarsko polje, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Ovaj događaj trebalo bi da bude tema sastanka koji je za sutra sazvao ministar bezbjednosti BiH.
Migranti - Bihać (Foto: USK TV) -
Migranti - Bihać (Foto: USK TV)

Dva ubijena migranta, 10 teže i osam lakše povrijeđenih. Ovo je epilog sinoćnjeg sukoba grupe Pakistanaca i Avganistanaca u bihaćkom naselju Žegarsko polje.

- Svi migranti su porijeklom iz Pakistana. Povrede koje su nanesene hladnim oružjem, nožem ili nekim drugim oštrim predmetom i tupim predmetima kao što su drvene palice. Oni su izjavili da su ih napali na ovom lokalnitetu migranti iz Avganistana - izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Sukob je izbio nedaleko od Kantonalne bolnice u Bihaću, na Žegarskom polju, gdje migranti imaju divlje šatorsko naselje, kao prelazni put ka Hrvatskoj.

Policija smatra da su migranti koji su učestvovali u sukobu vjerovatno pobjegli u okolnu šumu.

O detaljima sukoba koji je uznemirio mještane Bihaća predstavnici nadležnih institucija razovaraće sutra, na poziv ministra bezbjednosti Selme Cikotića.

- Nakon što dobijemo sve informacije sa terena, održimo taj sastanak sutra, mislim da ćemo znati daleko više - rekao je Cikotić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je potvrdio – Savjet ministara odobrio je novac za zapošljavanje novih pripadnika Granične policije i kupovinu neophodne opreme.

- Neprestano ponavljam da se u migrantskoj krizi problemi moraju rješavati iztnutra, u Sarajevu i Bihaću. Oni koji su zaduženi za javni red i mir u tim sredinama i svim drugim sredinama gdje se migranti ne pridržavaju pravila života u BiH, a migranti nemaju pravo nametati pravila života u BiH - istakao je Tegeltija.

Savjet ministara danas je razmatrao izvještaj o stanju migracija, ali za jun ove godine. Sinoćnji događaji, ovim tempom, na dnevnom redu mogli bi da se nađu tek početkom marta naredne godine.

- Mi se danas bavimo onim što je danas prisutno, ali izvještaj usvajamo na taj način, to je praksa koju smo naslijedili - objasnio je Cikotić.

Za Zlatka Miletića, poslanika u Domu naroda FBiH i bivšeg direktora Federalne uprave policije, ovo je pokazatelj da je vlast u BiH neefikasna. Smatra da je potrebno angažovati bar još 1.000 pripadnika granične policije i angažovati vojsku da brani ulazak migranata preko ilegalnih prelaza.

- Osobama koje su pobjegle iz ratom zahvaćenih područja, prije svega mislim na Siriju, Јemen i Libiju treba omogućiti život dostojan čovjeka. A sve ostale, ja bih ih vratio u njihove zemlje porijekla - rekao je Miletić.

Nakon što su vlasti Unsko-sanskog kantona juče prisilno izmjestili migrante iz kampa Bira u Bihaću, oštrom osudom reagovala je Evropska unija.

Premještanjem migranata iz prihvatnog centra Bira u Lipu, čiji su kapaciteti već popunjeni, stotine osoba ostavljene su bez skloništa i pomoći i, kako ocjenjuju, život im je ugrožen.

Pozivaju Ministarstvo bezbjednosti da hitno preduzme mjere za sprečavanje humanitarne krize.