latinica  ћирилица
02/10/2020 |  11:07 | Autor: SRNA

Protjerana 54 strana državljanina

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljanina sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Maroka, Turske, Avganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira.
Protjerani strani državljani (foto:Služba za poslove sa strancima) -
Protjerani strani državljani (foto:Služba za poslove sa strancima)

Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba je u proteklih sedam dana, u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihavata, udaljila 15 stranih državljana, među kojima su državljani Turske, Avganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka. Po sporazumu o readmisiji u Srbiju je vraćeno sedam lica, dok su tri lica vraćena u Crnu Goru.

Iz Službe za poslove sa strancima saopšteno je da Služba, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima sprovode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije, koje su rezultirale pronalaskom stranih državljana, koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranta, dodaje se u saopštenju.

Služba za poslove sa strancima od početka ove godine evidentirala je 13.436 migranta, od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U posljednjih sedam dana bilo je 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, navodi se u saopštenju.