latinica  ћирилица
02/10/2020 |  14:02 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Migranti u Lipi će dodatno pogoršati bezbjednost Srba

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da će izmještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u srpsko selo Lipa, kod Bihaća, dodatno pogoršati bezbjednost Srba na cijelom prostoru Krajine, te da će za posljedicu imati onemogućavanje srpskog povratka u Federaciju BiH.
Kamp Lipa (foto:mondo.ba) -
Kamp Lipa (foto:mondo.ba)

- Bezbjednost Srba na ovom prostoru već je narušena. Migranti svakodnevno narušavaju javni red i mir, provaljuju u srpske kuće i vrše druga krivična djela - rekao je Pećanac Srni.

On je naglasio da Savez osuđuje neplansko premještanje migranata iz Bihaća u Lipu, te podržava nastojanje načelnika opštine Bosanski Petrovac Dejana Prošića i drugih institucija koji se zalažu za sistemsko rješavanje problema migranstke krize u BiH.

Pećanac je izrazio očekivanje da će se dolaskom Darka Ćuluma na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ pokušati da naprave konzistentni planovi upravljanja migrantskom krizom u BiH.

On je podsjetio da je Savez srpskih udruženja "Zavičaj" od samog početka nelegalnog dolaska migranata na prostore Balkana i FBiH ukazivao na moguće probleme, te da je zatražio od institucija vlasti BiH i FBiH da u okviru svojih nadležnosti pokušaju kontrolisati nelegalan ulazak migranata na prostore BiH.

- Kako je vrijeme prolazilo legalne institucije vlasti BiH i FBiH nisu ogovorile problemima koji nastaju zbog migrantske krize i sa kojom se nije pravilno upravljalo i za to smo došli u ovu situaciju u BiH - zaključio je Pećanac.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premiještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.