latinica  ћирилица
02/10/2020 |  18:35 | Autor: SRNA

Izmjestiti migrante iz gradskih sredina

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je da je saglasan sa čelnim ljudima Unsko-sanskog kantona da je migrante potrebno izmjestiti iz gradskih sredina.
Migranti - Foto: SRNA
MigrantiFoto: SRNA

Cikotić je rekao nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem da su odbili prijedlog da se migranti vrate u kamp "Bira".

- Složili smo se da se nastave sve aktivnosti organizacija i institucija BiH, kao i međunarodnih organizacija koje su uključene u proces tretmana migranata, a sve kako bi dalji tretman migranata radili u skladu sa zaključcima - rekao je Cikotić.

On je pojasnio da ti zaključci podrazumijevaju da se migranti izmjeste iz urbanih i gradskih sredina u pripremljene objekte, prenose federalni mediji.

- To još nije urađeno i mi se ne slažemo sa metodologijom, ne prihvatamo strategiju svršenog čina. O drugom zaključku smo se složili i ovdje valja uvažavati hijerarhiju institucija BiH. Ne možete imati opštinsko vijeće ili kantonalnu vladu da diktira institucijama BiH ili međunarodnim organizacijama ili EU šta će raditi. Јednostavno nije realno - rekao je Cikotić.