latinica  ћирилица
04/10/2020 |  14:19 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

"Na jug, na jug! Idemo na jug!" - 30. Memorijal Nadežde Petrović (FOTO)

Јubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom "Na jug, na jug! Idemo na jug!" svečano je otvoren juče u Umetničkoj Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.
Memorijal Nadežde Petrović - Foto: RTRS
Memorijal Nadežde PetrovićFoto: RTRS

Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umjetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obilježava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala je Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a cjelokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačjnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Јugoslavije postane mjesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene ujmetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice.

Koncept se bazira na broju od 30 umjetnika/umjetnica (28 umjetnika/umjetnica i dvije umjetničke grupe) iz BiH, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umjetnički i geografski kontekst u kome umjetnici/umjetnice djeluju, izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar svijeta umjetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija, navodi se u saopštenju Muzeja.

Zbog svog obima i značaja, izložba "Na jug, na jug! Idemo na jug!" biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u šest galerijskih prostora - Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Galerija "Risim", Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Јovana Obrenovića, i na pet lokacija u javnom prostoru - Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

Ovogodišnji Memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom "Teritorija kulture", koji je osmišljen s ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, Cetinja i Banjaluke. U okviru ove zajedničke istraživačke platforme namijenjene razvoju kreativnog i otvorenog dijaloga među mladima, biće realizovana škola za kritiku i umjetnost, koja će pratiti Memorijal a istovremeno će se odvijati u Čačku, Cetinju i Banjaluci tokom trajanja izložbe.

Projekat "Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?" provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira.

Izložba i prateći program realizuju se u prilagođenim uslovima u obimu koji dozvoljavaju novonastale mjere u situaciji prouzrokovane pandemijom virusa korona koji je uveliko uticao na početni koncept i pripremu cjelokupne izložbe.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.