latinica  ћирилица
06/10/2020 |  11:35 ⇒ 11:40 | Autor: TANЈUG

Italija zabranjuje vraćanje migranata u zemlje porijekla

Italijanska Vlada donijela je novi zakon o migrantima koji stavlja van snage prethodnu zakonsku mjeru prema kojoj su migracija i migranti bili krivično djelo.
Migranti - Foto: time.com
MigrantiFoto: time.com

Dosadašnji zakon poznat pod imenom "Salvinijev zakon" donetsen je 2018. godine, u vrijeme kada je lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini bio ministar unutrašnjih poslova.

Pod izgovorom da štiti granice Italije i bezbjednost građana od nelegalnih migranata, Salvini je bio proglasio italijanske luke nesigurnim, pa ih je zatvorio za migrante koji brodovima dolaze sa obala Afrike. Nevladine organizacije koje su spasavale migrante-brodolomnike kažnjavao je milionskim kaznama i zaplijenom brodova.

Taj zakon više ne važi, a novi koji je donela Vlada čiju većinu čine stranke lijevog centra - Demokratska stranka i Pokret Pet zvjezdica, predviđa, između ostalog, prihvat migranata koji bježe od rata i političkog progona, mogućnost izmjene dozvole boravka, što će migrantima omogućiti i olakšati boravak i zaštitu u Italiji.

Novost je, između ostalog, dozvola boravka za uspješne sportiste, umjetnike, religiozne osobe i odrasle koji su u pratnji maloljetnika.

Po novom zakonu zabranjeno je vraćanje migranata u zemlje porijekla, protjerivanje i ekstradicija, u svim slučajevima gdje postoji sumnja da bi takav postupak bio opasan po tu osobu.

- Novim zakonom o migrantima prestaje da važi odredba koja je bila sramna za Italiju, otvara se put za humaniju i sigurniju državu - napisao je na svom Tviter nalogu generalni sekretar Demokratske stranke Nikola Zingareti.