latinica  ћирилица
06/10/2020 |  12:51 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Policijski kadar Srpske na nivou najrazvijenijih zemalja (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Republika Srpska školuje policijski kadar koji je na nivou najrazvijenijih zemalja, te ulaže znatna sredstva u obezbjeđivanje adekvatnih uslova za njihov rad, čime se ne mogu pohvaliti ni mnoge policijske agencije u okruženju.
Promocija kadeta Јedinice za policijsku obuku - Foto: SRNA
Promocija kadeta Јedinice za policijsku obukuFoto: SRNA

- Pratimo svjetske trendove i kada je riječ o opremi, naoružanju i ostalim uslovima koje treba da ima Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ - rekao je Višković.

On je podsjetio da je proteklih pet godina Vlada Srpske izdvojila više od 130 miliona KM za MUP, a samo u ovoj godini će biti uloženo oko 10 miliona KM za izgradnju nove akademije.

Višković je naglasio da je opredjeljenje Vlade i MUP-a da svake godine školuju dovoljan broj policajaca i na taj način podmlađuju policijski kadar.

Na svečanosti promocije 325 kadeta u Centru za obuku u Zalužanima, premijer Srpske je najavio da će već za dvadesetak dana biti promovisana nova generacija kadeta.

On je rekao da vjeruje da će kadeti biti obučeni da posao obavljaju na najbolji mogući način da pruže zaštitu građanima Srpske bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i da zaštite Republiku Srpsku.

- Vrijeme koje dolazi je podložno i opterećeno migrantskom krizom i Srpska mora imati adekvatne odgovore na ta pitanja - poručio je Višković.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će 325 promovisanih kadeta već od sutra biti na ulicama Srpske gdje će se brinuti o bezbjednosti građana.

- Oni su u ovoj godini, koja je bila dosta teška za građane i za policiju, zbog izazova koje je donijela pandemija virusa korona, ranije izašli na ulice i počeli da rade kao policijski službenici da bi pomogli policajcima u radu i uspješno su odradili te poslove - rekao je Lukač.

On je čestitao kadetima na uspješnom školovanju i upornosti da nose uniformu policije Srpske, za koju vjeruje da će je nositi s ponosom.

Kadet Aleksa Đurić rekao je da nosi lijepa sjećanja iz školovanja i obuke, koja nije laka i gdje postoji mnogo odricanja.

- Na osnovu jednog sporazuma MUP-a Srspke sa Ministarstvom odbrane Srbije ponuđena je mogućnost pripadnicima MUP-a da nastave školovanje na Vojnoj akademiji. Trenutno su tamo naša tri pripadnika, a ove godine smo otišli kolega i ja - rekao je Đurić.

Uz Đurića, za najbolje kadete su proglašeni i Јovica Ostojić i Slobodan Đukanović.