latinica  ћирилица
06/10/2020 |  16:38 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

BiH ne može da bude natjerana da postane članica NATO (VIDEO)

BiH ima pravo na svoj izbor i ne može da bude natjerana da postane članica NATO, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- O tome nema saglasnosti, ali o saradnji sa Alijansom u vrijeme epidemije virusa korona uvijek se može razgovarati - rekao je Dodik nakon sastanka sa delegacijom Švedske.

On je rekao da je informisao delegaciju Švedske da o tom pitanju nema saglasnosti i da se oko toga često vode rasprave.

- Ni Švedske nije članica NATO i ministrarka je potvrdila da planiraju saradnju bez članstva. Sve priče u BiH poprimaju dnevne karakteristike i ovdje je jasno da nema saglasnosti i da ta saglasnost neće biti pribavljena za ulazak BiH u NATO niti bi to trebalo biti toliko važno koliko neko insistira. Važno je ostvariti saradnju sa NATO i to pozdravljamo, ali smatramo da nema uslova niti da će se steći uslovi za ulazak BiH u NATO - istakao je Dodik, poručujući da Republika Srpska i njene institucije ne pristaju na članstvo.

Dodik je rekao da je delegaciji Švedske prenio stav da Republika Srpska ne pristaje ni na priznanje samoproglašenog Kosova, o čemu, takođe, u BiH ne postoji saglasnost.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Švedske koju su činili ministar inostranih poslova An Linde, ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg, te specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala Hakan Јevrel.