latinica  ћирилица
08/10/2020 |  08:48 | Autor: SRNA

Đokić: Ishitrena odluka CIK-a

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima, ishitrena i nepromišljena i da ne spada u red odluka svojstvenih demokratskim državama i društvima.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

- Ujedinjena Srpska je jedna od parlamentarnih partija u Republici Srpskoj, učesnik mnogih političkih procesa, partija koja ima značajnu podršku građana Srpske iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima i nije u redu da CIK donesene jednu takvu grubu i ishitrenu odluku - rekao je Đokić.

Đokić je dodao da nije ni fer, ni demokratski, a ni politički mudro da se bilo koji politički subjekat diskvalifikuje prije početka same izborne trke, a pogotovo da to radi jedno tijelo koje bi trebalo da bude neutralno u političkom procesu, kao što je CIK.

-- Svako u ovoj državi ima pravo da predstavlja svoje politike, ciljeve i vizije i da se kandiduje na izborima. Niko ne može da bude ograničen u svom političkom djelovanju. To nisu vrijednosti, niti principi koje možemo podržati - poručio je Đokić.

On je naglasio da postoje mnoge mjere, kazne i sankcije koje se mogu propisati prije onih najgrubljih i najtežih, jer se na taj način direktno utiče na izborne rezultate, saopšteno je iz Socijalističke partije.

- Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK - istakao je Đokić.

Pozvao je sve subjekte izbornog procesa u BiH da djeluju u skladu sa demokratskim načelima i principima slobodnog političkog djelovanja, te da se vodi mirna i fer kampanja u interesu svih naroda i građana BiH.

CIK BiH juče je poništio ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske, a predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznio sa 10.000 KM.

Odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije koji, prema njihovom tumačenju, predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.