latinica  ћирилица
09/10/2020 |  14:05 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Kovačević: Poništiti proces glasanja posredstvom pošte ako se ne vrati u zakonske okvire

Ukoliko Centralna izborna komisija BiH nije u stanju da glasanje posredstvom pošte vrati u zakonske okvire, taj proces je potrebno poništiti u cijeloj BiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević (Foto: Siniša Pašalić) -
Radovan Kovačević (Foto: Siniša Pašalić)

Govoreći o registraciji građana za glasanje putem pošte, Kovačević je naveo da je nelegitimno izabran CIK postao i nezakonit, jer postupa na nezakonit način.

- Očigledno da su direktni politički poslušnici SDS-a i PDP-a instalirani u CIK kako bi oko cjelokupnog izbornog procesa napravili apsolutni haos. Vidimo da je sve vezano za izborni proces prepuno manipulacija i da se sve radi sa ciljem da bi se što je moguće duže odgodio izborni proces i apsolutni izborni debakl SDS-a i PDP-a - smatra Kovačević.

On je dodao da se nikada nije dogodilo da u CIK-u sjedi čovjek koji je bio kandidat PDP-a za odbornika u Banjaluci i čovjek koji je na sjednici CIK-a rekao da ne može da glasa "dok ne dobije partijski stvar".

- Imamo i člana CIK-a koji je došao iz kabineta aktuelnog predsjednika SDS-a. Sada vidimo da sve što rade - rade s ciljem manipulacije izbornog procesa i da se svima zgadi sve što ima veze sa izborima u Srpskoj i BiH - rekao je Kovačević.

Kad je u pitanju glasanje poštom, Kovačević je rekao da postoje evidentni problemi širom Srpske.

- Mi imamo u Zvorniku oko 4.000 registrovanih glasača za glasanje poštom, među kojima je veliki broj članova SNSD-a, ljudi koje smo u ime stranke kadidovali da budu članovi biračkih odbora. Sada im dolaze poruke iz CIK-a da ne mogu da budu članovi biračkih odobra jer ih je neko, bez njihovog znanja, zloupotrebom podataka, prijavio za glasanje poštom - naveo je Kovačević, dodajući da takvih slučajeva ima u Brčkom, Bijeljini, Tesliću, ali i u Banjaluci.

Kovačević je rekao da SNSD zabranu CIK-a izrečenu Ujedinjenoj Srpskoj doživljava kao udar i planirani napad na političke stranke u Republici Srpskoj.

- Ne govoreći o kvalitetu spota, jer lično mislim da je neukusan, smatramo da je kazna preradikalna i da za nju ne postoji osnov u Izbornom zakonu - rekao je Kovačević.

On je najavio sastanak koalicionih stranaka u Republici Srpskoj na kojem će biti zauzet stav o ovom pitanju.

- Riječ je o nedopustivom političkom, a ne pravnom napadu na jednu stranku u Republici Srpkoj. Јedan od glavnih razloga za ovakav napad je što se radi o stranci koja je dio vladajuće većine u Srpskoj - rekao je Kovačević.

Komentarišući objavu u medijima da je u toku vanredna sjednica rukovodstva Socijalističke partije koje razmatra mogućnost izlaženja iz koalicije na republičkom i lokalnom nivou, Kovačević je rekao da SNSD-u nije poznata ta informacija i da se oni, kao najveća stranka, uvijek trude da svi koalicioni partneri budu zastupljeni u vlasti u skladu sa svojim potencijalom u parlamentima.

- U Republici Srpskoj, kao i u Banjaluci, na vlasti je jedna velika koalicija unutar koje uvijek imate političke stranke koje su jednim dijelom nezadovoljne... Vjerujemo da će naša koalicija ostati apsolutno jedinstvena i da ćemo nastaviti raditi ono što je naš glavni zadatak, a to je da život građana u Banjaluci, Republici Srpskoj i na nivou BiH bude bolji - istakao je Kovačević.

On je dodao da sa koalicionim partnerima uvijek žele da pričaju kako da postignu bolje rezultate i kako da resore, za koje preuzimaju odgovornost, ne doživljavaju kao privatni posjed na kojem će rješavati kadrovske ambicije partije.

Upitan da li će kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić prihvatiti poziv protivkandidata iz opozicije Draška Stanivukovića za učešće u TV duelu, Kovačević je rekao da je upitno o čemu Stanivuković uopšte može da govori, za razliku od aktuelnog gradonačelnika Radojičića koji može govoriti o brojnim projektima realizovanim u Banjaluci.

Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Srđan Amidžić pozvao je građane Banjaluke, koji su potpisivali bilo kakve peticije, da provjere na sajtu CIK-a BiH da nisu slučajno navedeni da glasaju iz inostranstva.