latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:02 ⇒ 09:53 | Autor: TANЈUG

Lejkersi su šampioni!

U finalnoj šestoj utakmici NBA, Los Anđeles Lejkersi su osvojili naslov najboljih.

Los Anđeles Lejkersi postali su novi NBA šampioni i to na impresivan način: u šestoj utakmici finala došli su do konačnih 4:2 protiv Majamija pobjedom od 106:93 koja ni izbliza ne nagovještava koliko su dominirali u meču.

Lejkersi su do 17. titule u klupskoj istoriji, čime su izjednačili rekord Boston Seltiksa, došli predvođeni Lebronom DŽejmsom, koji je proglašen za najkorisnijeg (MVP) igrača finalne serije. I ovoga puta je "kralj" briljirao, sada uz tripl-dabl od 28 poena, 10 asistencija i 14 skokova, uz šut 13/20, a do MVP priznanja došao je predvodivši nove prvake sa prosječno 29,8 poena, 8,5 asistencija, 11,8 skokova, šut 58% iz igre, a 39% kada se o trojkama radi u šest duela sa ekipom Hita.

Naravno, pobjedu su svi članovi ekipe iz "grada anđela" posvetili tragično stradaloj legendi Kobiju Brajantu, koji je sa ćerkom Đianom i još sedmoro ljudi u januaru poginuo u padu helikoptera. Kako su Lejkersi odigrali šesti meč, i "crna mamba" bi bila ponosna.

Majami se nadao desetak minuta. Do trenutka kada je DŽimi Batler, junak prethodnog trijumfa, pogodio trojku iz ugla za prilazak na 23:19. Lejkeri su potom napravili seriju od čak 41:15.

Već u drugoj četvrtini vodili su sa 30 razlike.

Do poluvremena su toliko razbili Majamijevu defanzivnu koncepciju, da su samo iz reketa dali 34 poena.

Lejkersi su krenuli da pogađaju šta su htjeli i kako su htjeli. Najčešće iz tranzicije. Najviše iz reketa. Odbana koja je obeshrabrila Majami pretvarala se brzo u napad.

Naravno, ekipa sa Floride nije odustajala. Ali, za povratak je bilo kasno.

Na kraju, novi trofej za LA. I stotine, hiljada poruka članova kluba i navijača - "ovo je za Kobija".

Ovi Lejkersi su ušli u istoriju titulom u najdužoj NBA sezoni svih vremena. A i neki njihovi članovi, individualno:

- Lebron DŽejms i tragičar prethodnog meča, Deni Grin, pridružili su se DŽonu Seliju i Robertu Oriju kao jedini igrači koji su NBA prsten osvojili sa tri različita kluba.

- Rejdžon Rondo je sa 105 asistencija u plej-ofu oborio rekord za NBA rezerviste u doigravanju, koji je sa 95 držao Manu Đinobili partijama iz 2014.

- Lebron se pridružio Kobiju Brajantu, ali i (rekorderu, sa šest) Bobu Kuziju, Medžiku DŽonsonu i Skotiju Pipenu kao jedini koji su predvodili svoj tim u asistencijama u četiri ili više šampionska finala

- Entoni Dejvis (19 poena, 15 skokova, tri asistencije, dve blokade, "krađa) - pridružio se Kevinu Durantu, Čonsiju BIlapsu, Peniju Hardaveju i Medžiku DŽonsonu koji su dosad bili jedini igrači u NBA finalima sa preko 20 poena u meču uz šut od preko 50% iz igre, preko 40% kada se o trojkama radi, a preko 90% kada je o slobodnim bacanjima reč.

- DŽejms je jedini u NBA istoriji koji je sa 25 ili više poena po meču u cijelom plej-ofu vodio tri različita kluba do NBA titule

- Lebron DŽejms se pridružio Majklu DŽordanu koji je do ove noći bio jedini u NBA istoriji sa četiri ili više MVP priznanja u fubalu i četiri ili više MVP priznanja za ligaški dio sezone

Na kraju, dok je slavlje Lejkersa i njihovih navijača počinjalo, čestitka je stigla čak i od Sakramenta, na čijim nalozima na društvenim mrežama rivalstvo s Lejkersima predstavlja jedno od najduhovitijih u svijetu sporta i dosad nije postojala nijedna "ijreč" upućena ka "moćnicima" iz Los Anđelesa.

"U godini u kojoj se čini da je svijet podjeljeniji nego ikada, šaljemo iskrene čestitke našim dugogodišnjim rivalima, Los Anđeles Lejkersima. Pravi način da pobijedite za Kobija i Đijanu", poručili su "kraljevi".

Poruku su istog časa poslali i poraženi finalisti Zapadne konferencije, Denver Nagetsi koji su takođe s 4:2 izgubili od ekipe iz "grada anđela":

"Nova sezona - počinje sada", glasi poruka kluba iz Kolorada, uz fotografiju njihove dvije mlade, a već istinske zvijezde, DŽamala Mareja i srpskog reprezentativca Nikole Јokića.