latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:05 | Autor: SRNA

Mitropolija: Krsne slave proslavljati u krugu porodice

Krsne slave ove godine treba proslaviti skromnije, osveštanjem slavskog kolača i u krugu porodice, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju i svakodnevni porast broja zaraženih novim virusom korona u Crnoj Gori, poručeno je danas vjernicima iz Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

Pravoslavni vjernici i svi ostali građani pozvani su na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti kovid 19.

- Ne smije se dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni, ali je neophodno da se pridržavamo, koliko god je moguće, mjera predostrožnosti, da bismo umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U saopštenju se naglašava da je u ovakvoj situaciji ljepše i blagoslovenije brinuti o dobrobiti bližnjih, te ističe da je ovo možda odlično vrijeme za podsjećanje na to da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje.

- Znamo da, nažalost, naše proslave često znaju da prerastu u zabave u kojima se zaboravlja duh pobožnosti i umjerenosti, udaljavajući nas time od njihovog smisla i značaja. Proslava slave u vrijeme epidemije može da bude prilika da naglasak u našem slavlju postavimo upravo tamo gdje on treba da bude - u molitvi i blagodarnosti Bogu - napominje se u saopštenju Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

U saopštenju se podsjeća da je Crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

Mnoge proslave, osveštanje hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od 20 godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odgođeni.

Neki od najvećih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima.

- Stoga, rukovodeći se, nedavno primljenim, umjesnim i razboritim pismom Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ali i namjerom koju smo imali i prije njega, pozivamo pravoslavne vjernike, naročito one koji će u narednom periodu proslavljati krsne slave, da ove godine to urade uzdržanije i skromnije nego inače - navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori pozivaju sve vjernike i sve građane da praštaju jedni drugima i da ne zaborave ono što je u posljednje vrijeme često ponavljao mitropolit Amfilohije, a to je da su bogomržnja i bratomržnja opakiji virusi od bilo kojeg poznatog virusa.

- Od njih treba više da se čuvamo i prilježnije iscjeljujemo nego od ovih bolesti koje nam muče tijelo, jer se čovjek od njih teže oslobađa i ostavljaju teže posljedice, kako na pojedince, tako i na cijeli narod - ističe se u saopštenju.