latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:18 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Nerealno očekivati napredak u dijalogu, dok se ne formira ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je istakao da niko ne treba da gaji nerealna očekivanja o napretku dijaloga Beograda i Prištine sve dok ne bude ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je ocijenio da je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavom da bi "uzajamno priznanje" trebalo da bude jedina tačka dijaloga Beograda i Prištine, još jednom pokazao da je suštinski protiv dijaloga.

On u saopštenju navodi da će ZSO i nepoštovanje Briselskog sporazuma od Prištine biti prva tema Beograda prilikom svakog odlaska u Brisel.

Petković je istakao da je time Tači potvrdio i da ništa ne vrijedi "njegov potpis pred licem EU, kojim se obavezao na formiranje ZSO" na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da dijalog ne može, nasuprot onome što Tači zamišlja, imati unapred definisan ishod, i da su toga svesni i u Vašingtonu i u Briselu.

- Svojim manevrima i eskiviranjima sa sebe ne mogu skinuti sedam i po godina nerealizovanu obavezu formiranja ZSO, i to je tema koju neće uspjeti da skrajnu i uklone sa stola nikakvom političkom i diplomatskom gimnastikom - ocijenio je Petković u saopštenju.

Tači, koji boravi u SAD, izjavio je da je u Briselu i Vašingtonu zahtijevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu tačku dnevnog reda, pitanje uzajamnog priznavanja.