latinica  ћирилица
12/10/2020 |  10:00 ⇒ 11:23 | Autor: Agencije

U Biškeku ponovo uvedeno vanredno stanje

Ppredsjednik Kirgizije ponovo je uveo vanredno stanje u Biškeku, jer parlament nije razmatrao prošlu uredbu, saopštila je njegova pres-služba.
Biškek (foto:Printskrin/Tviter) -
Biškek (foto:Printskrin/Tviter)

- Predsjednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov potpisao je ukaz prema kojem se na teritoriji Biškeka ponovo uvodi vanredno stanje - saopštila je pres-služba.

Kako se navodi, odluka je donijeta zbog činjenice da parlament zemlje nije u roku od tri dana razmotrio pitanje prethodno uvedenog vanrednog stanja u glavnom gradu zemlje.

U novom ukazu navodi se da se vanredno stanje uvodi do 19. oktobra. Međutim, ako parlament ne usvoji ni ovaj ukaz, vanredno stanje automatski će biti ukinuto 15. oktobra.

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola poslije 18 časova, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku počeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni ,a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dvije nedjelje.

Parlament je izabrao u subotu Sadira Žaparova za novog premijera, što može smiriti političke strasti u zemlji.