latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:33 ⇒ 16:50 | Autor: TANЈUG

Kon: Beograd je ušao u treći talas

Beograd je prošle nedjelje ušao u treće povećanje zaraženih virusom korona ili početak trećeg talasa i teško je vjerovati da će to da se zaustavi - izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaj velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

- Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim - rekao je Kon na TV Pink.

Napomenuo je da sada Srbija ulazi u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mjere, jer se u naredne dvije nedjelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cijele Srbije.

Objasnio je da je to ono što ih očekuje u prirodnom toku, a da od sprovođenja preventivnih mjera zavisi da li će moći taj prirodni tok da uspore.

Kon je rekao da će danas vjerovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to zbog toga što se subotom i nedjeljom manje pacijenata javlja na testiranje.

- Pravi brojevi će stići tek od utorka - kaže Kon i navodi da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mjere koje se odnose na nošenje zaštitnih maski, držanje distance i higijenu ruku.

Naveo je da su u situaciji gdje počinje da vri u čitavoj Evropi i da se približavamo zimi kad je prenošenje svih virusa dominantno, a da smo u problemu ako u ovom trenutku ne razumijemo značaj preventivnih mjera.

Kon kaže da ako ulazak virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki, tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolijevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

Napomenuo je da su u ovom trenutku možda bitniji ti veliki kolektivi sa više hiljada zaposenih, jer se stiče utisak da se ne sprovode mjere, pa je važno posebno obatiti pažnju na transport radnika, budući da je to ranije bio najčešći način prenosa virusa korona.

Upitan o lijeku remdesivir, koji se koristi u borbi protiv kovida 19, a koji je od danas dostupan pacijentima u Srbiji, Kon kaže da je stav infektologa da se u medijima ne priča o efektima liječenja.

On je rekao da sada već dolazi deseti protokol u liječenju i da se neprekidno usavršava taj složeni način liječenja koji se preporučuje.