latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:43 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Stevandić: U slučaju potvrđivanja odluke CIK-a moguće obraćanje Ustavnom sudu

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da očekuje da, nakon otpremljene žalbe na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća ove partije na lokalnim izborima, Sud BiH poništi tu političku i diskriminatorsku odluku, ali da postoji mogućnost da se u slučaju njenog potvrđivanja obrate i Ustavnom sudu BiH.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

On je izrazio nadu da do potvrđivanja ove pravno neosnovane odluke CIK-a u Sudu BiH i, eventualno, na višim sudskim organima, neće doći jer bi time brojnim ljudima iz Ujedinjene Srpske bilo oduzeto ljudsko pravo da se kandiduju i budu birani.

Takođe, kaže Stevandić, potvrđivanje odluke CIK-a u Sudu BiH donijelo bi problem ovoj stranci u smislu pravnog vakuma.

- Dok bi drugi politički subjekti vodili kampanju, mi bismo do odluke Ustavnog suda čekali i niko to vrijeme ne bi mogao da vrati. Taj pravni vakum bi nas dodatno diskriminisao. Možda je to i krajnja namjera, međutim ne plašimo se i pobijedićemo - naveo je Stevandić.

On je ponovio da je ovdje riječ o namjernom i sistematskom djelovanju da bi se Ujedinjenoj Srpskoj onemogućio izlazak na lokalne izbore.

Žalba Ujedinjene Srpske na spornu odluku CIK-a upućena je proteklog vikenda na adresu CIK-a BiH, koji treba da taj dokument proslijedi Apelacionom odjeljenju Suda BiH. Ovo odjeljenje, od dana prijema žalbe, ima rok od tri dana da donese odluku.

CIK BiH poništio je ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM. Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.