latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:47 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Predsjednici Srpske replika naslovne strane knjige iz 1519. godine (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović dobila je danas u Trebinju na poklon repliku naslovne strane knjige "Služabnik goraždanski", štampane u Goraždu 1519. godine.
Predsjednici Srpske replika naslovne strane knjige Goraždanske štamparije (Foto:Instagram) -
Predsjednici Srpske replika naslovne strane knjige Goraždanske štamparije (Foto:Instagram)

Repliku naslovne strane knjige predsjednici Srpske poklonio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković.

U Hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici 1519. godine Božidar Goraždanin je osnovao prvu štampariju na ovim prostorima i drugu na Balkanu, odmah poslije cetinjske.

U ovoj štampariji, koju je Goraždanin prenio iz Venecije u Sopotnicu, štampane su ćirilične crkvene knjige do 1523. godine, kad je pod najezdom Turaka preseljena u Trgovište u Rumuniju.

- Knjige štampane u Goraždanskoj štampariji jasno pokazuju da je srpski narod, iako u tami opšteg ropstva pod Turcima, uspijevao da svoju duhovnost i nacionalnu identifikaciju sačuva i prati razvoj svjetskog štamparstva - navela je predsjednica Srpske u objavi na Instagramu.

      Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

U Goraždu je 1519. godine štampana knjiga Služabnik goraždanski. Bila je to druga štamparija na Balkanu, poslije Cetinjske. Danas sam dobila na poklon repliku naslovne strane ove knjige od dekana Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, gospodina Brkovića. Zanimljiva je priča kako se našla ova štamparija u Goraždu prije čak 500 godina. Kao što znamo, Јohan Gutenberg je konstruisao prvu štamparsku mašinu 1450. godine i taj izum je počeo da se širi po Evropi. U to vrijeme, Božidar Ljubavić iz Goražda bio je uspješan i ugledan trgovac koji je shvatao potrebu za štampanim srpskim knjigama, kako bi srpska kultura imala veći potencijal za očuvanje i širenje u vrijeme najezde Turaka. On je poslao svoja dva sina u Veneciju da izuče štamparski zanat. Bila su to braća Teodor i Đurađ Ljubavić. Teodor je bio monah i sveštenik, koji je u ovaj poduhvat unio svoju ljubav prema vjeri. Braća Ljubavić su neko vrijeme provela u Veneciji i izučili zanat. Đurađ je preminuo u Veneciji, a potom je njegov brat prenio mašineriju u Goražde. Tako je počela sa radom ova štamparija. Posebno je bitno to što su braća napravila komplet slova na ćirilici, sa svim varijacijama (ligaturama), i tipografskim ornamentima, što je omogućilo produkciju ćiriličnih knjiga koje izgledaju veoma moderno opremljene za ono vrijeme. Knjige štampane u Goraždanskoj štampariji jasno pokazuju da je srpski narod, iako u tami opšteg ropstva pod Turcima, uspijevao da svoju duhovnost i nacionalnu identifikaciju sačuva i prati razvoj svjetskog štamparstva.

Objava koju deli Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) dana 12. Okt 2020. u 2:33 PDT