latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:02 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Na republičkom nivou biće obilježavana još dva događaja

Na republičkom nivou biće obilježavana još dva događaja - Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u NDH i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, Ozrensko selo Bojanić, odlučio je danas na sjednici Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH biće obilježavan u Gornjem Јelovcu, 19. jula kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gdje je sahranjeno 312 ubijenih lica iz Јelovca i okolnih sela, među kojima je i 75 djece mlađe od 14 godina. Ovo je mjesto stravičnog pokolja u širem području Kozare, u kojem se nalaze tri masovne grobnice ubijenih civila u Drugom svjetskom ratu - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Bestijalnost NDH najbolje oslikavaju zločini nad djecom, jer je za njih ustaška vlast organizovala posebne dječije logore od kojih su, pored Јasenovca, najpoznatiji Јastrebarsko i Sisak.

- Prema podacima istoričara Dragoja Lukića, na stratištima logora Јasenovac umoreno je 19.432 dječaka i djevojčica, što je najveće stradanje djece u ovom dijelu svijeta. Samo sa područja Kozare, u logor Јasenovac odvedeno je i ubijeno 11.194 djece, koja su u prosjeku imala šest godina - podsjećaju u Odboru.

Odbor je prihvatio inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da 3. oktobra bude obilježavano Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, Ozrensko selo Bojanić.

Operacija Halijard je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga, koja se odigrala u Drugom svjetskom ratu.

Ovu operaciju 1944. godine zajedno su izvodile vazdušne snage SAD i Јugoslovenska vojska u otadžbini.

Na ovaj način su spasili više od 500 savezničkih pilota.