latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:17 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Šeranić: Pogoršana situacija; Posebno pratimo Banjaluku i Pale (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da je posljednjih dana pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, s obzirom na to da se evidentiraju trocifreni brojevi novozaraženih lica.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je naglasio da je identična situacija i u regionu i Evropi, te ponovio da su i dalje najbolja prevencija nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.

On je naveo da nadležni posebno prate lokalne zajednice u kojima se bilježi skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banjaluka i Pale.

- Uzroci skoka broja zaraženih lica, konkretno na Palama, su nepoštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je riječ o obilježavanju određenih događaja - rekao je Šeranić.

Dodao je da je Banjaluka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

- Sa hladnijim vremenom smo više u zatvorenim prostorijama i manje se koristi otvoren prostor za bilo kakvu vrstu aktivnosti, tako da ima i to uticaja na širenje virusa - istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u fokusu nadležnih je rad obrazovnog sistema, ali i ekonomija, te se razgovara sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Pedagoškim zavodom, ali i Unijom udruženja poslodavaca o sprovođenju preporučenih mjera radi efikasnog funkcionisanja ovih oblasti.

- Kada govorimo o zdravstvenom sistemu fokus su nam bolnice i broj lica koja zbog komplikacija na virusa korona dolaze u zdravstvene ustanove - naglasio je Šeranić.