latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:34 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Slovenija: Pogoršava se situacija, još 169 slučajeva

U Sloveniji su u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminule dvije osobe, dok je još 169 zaraženo od 1.404 testirane osobe, saopštila je Vlada.

Ukupan broj infekcija od početka epidemije u Sloveniji povećan je na 8.832, a od tog broja trenutno je aktivnih 3.444 slučajeva.

U bolnicama je 172 zaraženih, od čega 26 na intenzivnim odjeljenjima, dok je do sada od posljedica kovida 19 umrlo 169 osoba, podaci su slovenačkog Ministarstva zdravlja.

- Epidemiološka situacija i dalje se pogoršava, ubrzano raste broj novih zaraza, ali su bolnice sve spremnije odgovoriti na izazov i mogu primiti više pacijenata nego ranije - rekao je portparol slovenačke Vlade Јelko Kacin.

Šef vladinog stručnog tima za virus korona Bojana Beović rekla je da se ove sedmice može očekivati donošenje novih mjera za obuzdavanje epidemije i da Slovenija neće moći da izbjegne ni ulazak u takozvanu crvenu zonu zbog porasta broja novih slučajeva.

Nove mjere, prema planu koji je nedavno prihvatila vlada, treba da budu uvedene kada broj zaraze na 100.000 stanovnika u 14 dana prijeđe 140, a sada je broji već 165, ali uz dodatan uslov da istovremeo u bolnicama bude više od 250 hospitalizovanih dnevno, od čega najmanje 50 na intenzivnom liječenju, što još nije slučaj.

Da bi u Sloveniji bila ponovno proglašena epidemija, a za tu fazu predviđena su tri "paketa" novih restrikcija i mjera. U zadnjem paketu predviđa se i zatvaranje trgovačkih centara, onlajn nastava u školama za sve polaznike, pa i mogućnost "zatvaranja" opštinskih ili regionalnih granica.