latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:35 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Migrantska kriza dodatno sprečava povratak Srba u FBiH

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglih lica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić smatra da migrantska kriza dodatno sprečava povratak Srba u Federaciju BiH.
Vojislav Milišić - Foto: SRNA
Vojislav MilišićFoto: SRNA

- Migrantska kriza će doprinijeti da i ono malo Srba koji su se vratili u FBiH, strahujući za vlastitu bezbjednost, napusti svoja vjekovna ognjišta - rekao je Milišić Srni.

Milišić je rekao da je povratak Srba u FBiH odavno dostigao kritičnu tačku jer iznosi svega tri odsto, ako se izuzmu opštine Glamoč, Grahovo i Drvar, u kojima su Srbi većina.

- Ovo je najbolji dokaz ko je u FBiH izvršio etničko čišćenje Srba i kakav je odnos vlasti FBiH prema srpskim povratnicima, za razliku od Republike Srpske gdje je povratnicima omogućen povratak i vraćena sva prijeratna imovina - naglasio je Milišić.

On je zaključio da u BiH neće biti moguće staviti tačku na izbjegličko pitanje sve dok se ne formira fond za pravičnu nadoknadu ratom uništene i oštećene imovine, koji je predviđen Aneksom sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.