latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:01 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema Pekingu

Srbija će, čuvajući svoju slobodu odlučivanja, samostalnost i nezavisnost, nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema Kini, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Јangom Điječijem.
Aleksandar Vučić  (Foto: Budućnost Srbije/A.V. Instagram) Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Budućnost Srbije/A.V. Instagram) Instagram)

On je rekao da se Srbija suočila sa različitim pritiscima i da zna da nije uvijek lako očuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno jer velike sile ne gledaju blagonaklono na sve veći udio Kine u svjetskom BDP-u, ali da je do sada uspijevala.

- Mi smo mala zemlja, po veličini i broju stanovnika, ali koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja uvijek više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost - rekao je Vučić u dijelu sastanka otvorenom za javnost.

      View this post on Instagram

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da Vas ugostimo u Beogradu i Srbiji. Dobro došli i molimo Vas da se osećate u našoj zemlji kao kod svoje kuće. Želim da Vam se zahvalim na posebnoj poruci koju ste za mene doneli od našeg iskrenog prijatelja, velikog lidera predsednika Si Đinpinga. Naše dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama društvenog života. Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema NR Kini." Razmena poklona predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i člana Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Janga Điečija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2020 at 4:28am PDT

Vučić je zahvalio na posebnoj poruci koju mu je ovaj kineski zvaničnik donio od kineskog predsjednika Si Đinpinga, ali nije htio da saopštio sadržaj.

On je rekao da su Srbija i Kina prijateljske zemlje da i razvijaju odnose u svim sferama društvenog života.

Vučić je zahvalio Kini, njenom predsjedniku i kineskoj Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njenoj nezavisnosti i samostalnosti, što je za Srbiju jedna od najviših vrijednosti koju danas kao zemlja čuva.

Uprkos virusu korona, rekao je Vučić, trgovinska razmjena Srbije i Kine raste i za osam mjeseci ove godine će prestići nivo prethodne godine, što je nevjerovatno i možda jedini slučaj sa nekom zemljom u svijetu.

- Molim vas da Kina razmotri dalja ulaganja u Srbiju, a imaćemo i nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata na obostrano zadovoljstvo - rekao je Vučić, te poručio da Srbija očekuje kineskog predsjednika u posjeti kada prođe epidemija virusa korona.

Kineski zvaničnik je potvrdio "čelično prijateljstvo" Kine i Srbije, te izrazio nadu da će i nova vlada Srbije voditi narod ka razvojnom cilju i prosperitetu društva.

On je dodao da uzajamne posjete dva predsjednika ulivaju jaku pokretačku snagu za razvoj odnosa dvije zemlje i daju budući pravac, te podsjetio na brojne realizovane razvojne projekte.

Điječi je rekao da se Kina i Srbija podržavaju u borbi protiv epidemije virusa korona i time daju novi sjaj "čeličnom prijateljstvu".

Kineski zvačnik je rekao da je zadivljujući uspjeh dostigao privredni rast Srbije, stopa rasta je među prvim u Evropi, a međunarodni položaj i ugled Srbije je sve veći.

On je rekao da je praktična saradnja dvije zemlje obostrano korisna, te da Kina pridaje veliki značaj razvoju praktične saradnje i ohrabruje kineske kompanije da ulažu u Srbiju i posluju.