latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:28 ⇒ 14:30 | Autor: Agencije

Liverpul i M.Јunajted za smanjenje broja klubova u Premijer ligi

Paket prijedloga pod nazivom "Project Big Picture" sastoji se od nekoliko glavnih promjena u strukturi engleskog fudbala.
Liverpul-Čelzi - Foto: Twitter
Liverpul-ČelziFoto: Twitter

Redsi i Crveni đavoli su predložili smanjenje broja klubova u Premijeršipu sa 20 na 18, ukidanje EFL Kupa ili Komjuniti Šilda, specijalni status za devet klubova koji su najduže u Premijeršipu, glasovi šest klubova s najdužim statusom bi bili dovoljni za veliku promjenu, 250 miliona funti kompanzacije za EFL s tim da ova cifra predstavlja i finansijsku pomoć zbog pandemije, klub koji završi 16. u Premijeršipu mijenja šestoplasirani klub iz Čempionšip u plej-ofu EFL-a, kao i prijedlog da Premijeršip izdvoji 25 odsto budućeg prihoda za EFL.

Prvi razgovori između Liverpula, Mančester Јunajteda, Mančester Sitija, Totenhema, Arsenala i Čelsija su već održani, pa postoje šanse da će dogovor biti i postignut.

Plan reformi su osmislili vlasnici Liverpula, a pokrenut je prije tri godine. Plan se smatra radikalnom promjenom u upravljanju fudbalom, a ubrzala ga je pandemija virusa korona koja je pogoršala finansijsku situaciju mnogih klubova.

Takođe, ovaj plan donosi većinsku moć u ruke velikih klubova, čime bi nestao trenutni sistem glasanja, jedan klub - jedan glas. Planirano je i da se šestorki priključe Everton, Sauthempton i Vest Ham, ali bi za donošenje odluka bilo dovoljno šest glasova.

Ipak, uprava Premijeršipa je razočarana i protivi se smanjenju lige, kao i promjenama pravila promocije i ispadanja.

Za usvajanje ovog plana je potreban pristanak 14 od 20 premijerligaških klubova.