latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:55 ⇒ 13/10/2020 | 08:23 | Autor: SRNA

U Kinoteci kultne komedije

Oktobarska Filmoteka, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od sutra do četvrtka, 15. oktobra u Palama, posvećena je kultnim komedijama iz osamdesetih godina.

Prvi na programu je film "Riba zvana Vanda" iz 1988. godine.

Ova čuvena britansko-američka komedija oživjela je karijere kultnih Montipajtonovaca DŽona Kliza i Majkla Pelina, kao i karijeru DŽejmi Li Kertis koja je do tada bila poznata uglavnom po horor filmovima.

Kliz i Pelin su dobili nagradu Bafta /britanski pandan Oskaru/ za glavnu i sporednu mušku ulogu, dok je Američka filmska akademija Oskarom nagradila Kevina Klajna. Ono što ovaj uspjeh čini većim, jer je jedan od rijetkih glumaca koji je dobio ovu nagradu za ulogu u komediji.

Druge večeri, u srijedu 14. oktobra, na programu je film "Bogovi su pali na tjeme" iz 1980. godine.

Režiser, producent i scenarista je južnoafrikanac DŽejmi Uis. Film je snimljen u koprodukciji Јužne Afrike i Bocvane i do danas je ovo komercijalno najuspješniji film sa afričkog kontinenta.

Dirljiva priča o Bušmanu koji pronalazi bocu koka-kole za svega nekoliko dana oborila je sve rekorde gledanosti u Јužnoafričkoj Republici i ubrzo je distribuisan u 45 zemalja širom svijeta. U mnogim zemljama i dan danas drži rekorde po gledanosti u kategoriji stranih filmova.

Posljednje veče, u četvrtak 15. oktobra, na programu je film Roba Rajnera "Princeza nevjesta" iz 1987. godine.

Ovo je jedan od rijetkih filmova koji su snimani i za djecu i za odrasle. Snimljen prema istoimenom romanu Vilijama Goldmana iz 1973. godine odmah je dobio pozitivne kritike, ali je ostvario skroman uspjeh u bioskopima. Tokom vremena sticao je sve više fanova i danas se smatra kultnim filmom.

Filmovi će biti prikazani u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 19 časova, a ulaz za publiku je slobodan.