latinica  ћирилица
12/10/2020 |  16:09 | Autor: SRNA

Bošnjački učenici u Liplju sutra kreću u školu

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republika Srpske Nataša Cvijanović izjavila je danas u Zvorniku da su roditelji bošnjačkih učenika, koji nastavu pohađaju u Liplju, obećali da će njihova djeca sutra krenuti na nastavu u ovo područno odjeljenje zvorničke Osnovne škole "Sveti Sava".
Škola Liplje - Foto: RTRS
Škola LipljeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je, nakon razgovora sa roditeljima bošnjačke djece iz Liplja, rekla novinarima da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do petka, 16. oktobra, proslijediti određena dokumenta predstavnicima roditelja da bi znali na koji način treba da ostvaruju svoja prava, ukoliko smatraju da su im ugrožena.

Ona je navela da se dokumentacija, koju je resorno ministarstvo slalo Osnovnoj školi "Sveti Sava", odnosi na izučavanje jezika bošnjačkog naroda.

Cvijanovićeva je naglasila da u Područnom odjeljenju u Liplju djeca izučavaju nastavni plan i program Tuzlanskog kantona i da, što se toga tiče, zaista ostvaruju svoje puno pravo kao djeca bošnjačke nacionalnosti.

- Na koji način će se upisivati jezik naroda, mislim da je to više tehničko pitanje - rekla je Cvijanovićeva i naglasila da je interes Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da se djeca vrate u školske klupe, jer je to za njih najbolje.

Ističući da roditelji imaju pravo da traže svoje interese nekim drugim putem, Cvijanovićeva je naglasila da bojkot nastave nije instrument, niti način za traženje svojih prava time što djeci neće biti dozvoljeno da idu u školu.

Ona je podsjetila da je troje djece krenulo nešto ranije u školu, dok devetoro bojkotuje nastavu od 1. septembra.

Roditelji bošnjačke djece traže da njihova djeca umjesto bošnjačkog, izučavaju bosanski jezik i zbog toga ne dozvoljavaju djeci da idu u školu.

Današnjem razgovoru prisustvovao je i direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik Goran Ivanović.