latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:04 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Podrška izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu, u drugoj komisijskoj fazi i bez predloženih amandmana, podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Predloženim rješenjima stvaraju se uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi, te uređuje, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u BiH.

U drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržan je i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Јasmin Emrić.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović.

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o javnim nabavkama BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a.

Komisija je podržala poslaničku inicijativu Zlatana Begića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Savjet ministara da, u saradnji sa Rektorskom konferencijom i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH, te drugim nadležnim institucijama u roku od tri mjeseca pripremi i u proceduru za usvajanje uputi izmjene i dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Nije podržana ni poslanička inicijativa Begića kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara da, u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH, pokrene postupke neophodne za uspostavljanje novog ministarstva u Savjetu ministara - ministarstva za dijasporu, saopšteno je.