latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:58 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Predstavljen priručnik za medicinske sestre (VIDEO)

Priručnik sa 56 standardnih operativnih postupaka za medicinske sestre – tehničare na bolničkom nivou predstavljen je u Univiritetsko kliničkom centru Republike Srpske. Izrađen je u okviru Projekta jačanja sestrinstva u BiH za koji je Vlada Švajcarske u posljednjih osam godina izdvojila 16 miliona maraka.
Priručnik za medicinske sestre - Foto: RTRS
Priručnik za medicinske sestreFoto: RTRS

Priručnik "Standardni operativni postupci u sestrinstvu za sekundarni i tercijalni nivo zdravstvene zaštite", prvi ovakve vrste u Republici Srpskoj, korak po korak objašnjava 56 standarnih operativnih postupaka koje medicinske sestre – tehničari najčešće izvode. Uloga priručnika je edukativna, i zato je 350 primjeraka uručeno zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa.

- Važnost ovog dokumenta je i za sve one koji se školuju u medicinskim školama u Srpskoj, ili na fakultetima koji obrazuju kadar diplomiranih zdravstvenih tehničara i iz tog razloga će i oni u toku školovanja imati mogućnost da se upoznaju sa svim ovim procedurama i praksama - naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske, naglašava važnost ovog priručnika.

- Važnost ovog priručnika je veoma bitrna u usavršavanju mlađeg sestrinskog kadra koji je veoma bitan za dobro pružanje zdravstvene zaštitet u Republici Srpskoj - istakao je Đajić.

Priručnik su izradile medicinske sestre i drugi zdravstveni profesionalci, koji smatraju da biti medicinska sestra- tehničar nije zanimanje već stil života.

- Izrada ovog priručnika je bio dugotrajan i mukotrpan posao, i nastao je kao rezultat rada tima medicinskih profesionalaca koji su se zajedno trudili da sestrinsku profesiju podignu na viši nivo - rekla je Slađana Vranješ, pomoćnik generalnog direktora UKC Republike Srpske za zdravstvenu njegu.

Ines Katić Vrdoljak, menadžerica projekta Fondacija Fami/PROSES, ističe i nove segmente rada.

- Nakon što je uspješno završen ovaj segment, rad koji prestoji medicinskim sestrama -tehničarima u narednom periodu je izrada priručnika standardnih operativnih procedura i na primarnom zdravstvenom nivou - istakla je Vrdoljak.

Poručeno je da medicinske sestre-tehničari čine više od pola radne snage u zdravstvu širom svijeta, te da je Kovid -19 pandemija potvrdila značaj ove profesije i potrebu da se u nju ulaže.