latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:07 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Suđenje Savčiću: Svjedok nijednom riječju nije spomenuo generala (VIDEO)

Saslušanjem DŽevada Ibrahimovića pripadnika srebreničke 28. divizije tzv. Armije BiH, nastavljen je dokazni postupak protiv generala Milomira Savčića, ratnog komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Tužilaštvo ga tereti za pomaganje u ratnom zločinu nad Bošnjacima u julu 1995. godine u Srebrenici. Iako direktni učesnik julskih dešavanja oko Srebrenice, svjedok ni jednom rječju nije spomenuo generala Savčića, ni Puk kojim je komandovao. Zato jeste iskaz iz istražnog postupka, neuspjelo pokušao da "prilagodi" navodima optužnice.
Suđenje generalu Savčiću - Foto: RTRS
Suđenje generalu SavčićuFoto: RTRS

Bio je pripadnik 282. istočnobosanske lake brigade u sastavu 28. divizije, kojom je Naser Orić komandovao sve dok tada muslimanski vrh u Sarajevu nije odlučio da zaštićenu zonu Srebrenica "zaštiti" od vlastite komande i Orića. Orićevo komandno mjesto zauzeo je načelnik štaba divizije Ramiz Bećirović. U večernjim satima 9. jula "prostrujala" je naredba o povlačenju sa ratnih pozicija, svjedoči DŽevad Ibrahimović. Civili put Potočara. Za vojnike sabirno mjesto – Šušnjari.

-  Bilo je nekih 10.000 - 15.000 hiljada ljudi. Po mojoj procjeni možda svaki 100-ti je imao pušku - kaže svjedok DŽevad Ibrhimović.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je ipak, vlastitu procjenu "korigovao". Bila je i koja hiljada više vojnosposobnih i naoružan bar svaki treći. Oko 6.000 vojnika pod oružjem. Iz Šušnjara je vojna kolona "krenula" put Tuzle. "Proboj" je riječ koju je svjedok, uz pomoć postupajućeg tužioca, u sudnici uporno pokušao da izbjegne. Na kraju, pritisnut logikom, ipak, priznao je da kilometre pod kontrolom srpske vojske, 18.000 muslimanskih vojnika nije moglo da preleti.

- Ne daju nam da postavimo pitanje i kažemo proboj kolone 28. divizije. Ne daju proboj, a kada mu se predoči jeste li krenuli u rejon, u prostor koji drži VRS i izašli iz zaštićene zone, onda on to ne može da ospori pa kaže jeste. Ali to neće da kaže proboj, kako bi se to drugačije zvalo - navodi Miodrag Stojanović.

U proboju međutim, Ibrahimović nije učestvovao. Sa pet saboraca izabrao je drugu rutu – šumskim puteljcima. Opisivao je nadugo i naširoko, petodnevno tumaranje po vrletima u pokušaju da se i oni domognu Tuzle. Osluškivao sporadična puškaranja. Sa proplanaka iznad Konjević polja "gledao" srpske vojnike: Ne brigade ili divizije kakvoj je po brojnosti pripadao, već po jednog ili dva raspoređena na svakih 100 ili 150 metara - duž saobraćajnice prema Kasabi. Noću, neuvjerljivo zaključuje, gazio po leševima. Danju osmatrao. Vidio je predaju grupe od 50-ak saboraca, koji su odvedeni na igralište u Kasabi. Prije nego je sa svojom grupom zarobljen, "vidio" je i nepostojeću benzinsku pumpu u Konjević polju.

- Kada mu je od strane ove odbrane predočeno da ta benzinska pumpa 1995. tu nije postojala, on je onda počeo da se koriguje i da kaže više nisam siguran, da li sam vidio benzinsku pumpu ili nisam vidio benzinsku pumpu tako da je jednostavno i to jedan od elemenata koje su mene uvjerili da je Sudsko vijeće moglo da dobije predstavu o kvalitetu ovog svjedočenja - dodao je Stojanović.

Prije jutrošnjeg svjedočenja u sudnici, koje bitnije odstupa od iskaza datog u istražnom postupku 2008.-e godine, svjedoku je prema vlastitom priznanju, mimo pravosudne prakse, a da li kao uvertira budućih sličnih, pamćenje “osvježavao” postupajući tužilac Predrag Tomić! Јe li se zbog toga, julskih "dešavanja" detaljnije svjedok "prisjećao" danas, nego prije 12 godina kada je saslušavan prvi put. Ili se samo neuspješno pokušao prilagoditi "potrebama" tužioca Tomića!? Kako god, generala Savčića ni u jednom iskazu, nije vidio, čuo ili o njemu imao bilo kakva saznanja. Baš kao ni o 65. Puku, kojim je general komandovao. Pretres se nastavlja 26. oktobra.