latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:08 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Moskva: Približavanje Tirane i Prištine - opasnost za Balkan

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je danas da približavanje Albanije i takozvanog Kosova predstavlja realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu, te ukazalo da zato očekuje jasno reagovanje međunarodne zajednice.
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije) -
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije)

Rusko ministarstvo je saopštilo, povodom zajedničke sjednice vlada Albanije i tzv. Kosova, održane 2. oktobra u Tirani, da se stiče utisak da Tirana i Priština nastavljaju "da guraju velikoalbansku liniju", bez obzira na to čime maskiraju svoje planove.

- Ne može, a da ne izaziva zabrinutost teza o neophodnosti `brisanja granica` između Albanije i Kosova. Želimo da podsetimo da je Kosovo /i to potvrđuje Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244/ sastavni dio Srbije i slobodno tumačenje principa teritorijalne cjelovitosti kada je riječ o suverenoj zemlji ne može se shvatiti nikako drugačije nego kao grubo miješanje u njena unutrašnja pitanja - navodi se se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ocijenilo da najava takvih namjera nanosi štetu procesu rješavanja kosovskog pitanja i "anulira napore usmjerene na potragu za uzajamno prihvatljivim rješenjem problema u okviru dijaloga Beograda i Prištine".

"Sputnjik" je prenio da su na isti način u Moskvi ocijenili i sporazume postignute na tom sastanku, a koji predviđaju "spajanje" Albanije i Kosova u brojnim privrednim oblastima.

- Stiče se nedvosmisleni utisak da Priština i Tirana, bez obzira na sumnjivo riskantan karakter njihovog približavanja, nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju ma čime maskirali sopstvene planove - navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju je ocijenjeno da "takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu" i istaknuto da u Moskvi očekuju jasnu reakciju međunarodne zajednice, a prije svega EU koja ima misiju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.