latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Srbiji dostupan lijek Remdesivir (VIDEO)

U Srbiji je u posljednja 24 časa potvrđeno 67 novih slučajeva zaraze virusom korona, a preminule su još dvije osobe. Epidemiolozi kažu da je u toku treći talas epidemije i da je neophodno da se građani pridržavaju propisanih mjera. Pacijentima u Srbiji od danas je dostupan lijek remdesivir, koji se daje u određenoj fazi bolesti, uz odluku konzilijuma. Ovaj lijek od maja se koristi u američkim bolnicama, njegova upotreba dozvoljena je i u Evropskoj uniji, a korišćen je i u liječenju američkog predsjednika Donalda Trampa.

U skladu sa najsavremenijim protokolima za liječenje KOVID-pacijenata, u Srbiji počinje primjena lijeka remdesivir, koji se još na početku epidemije izdvojio kao potencijalna terapijska mogućnost, zbog onemogućavanja djelovanja virusa dejstva. Smatra se da skraćuje vrijeme hospitalizacije, odnosno ubrzava oporavak određene kategorije pacijenata.

- Remdesivir je antivirusni lijek koji se ranije primjenjivao za liječenje ebole, međutim danas on ima svoju novu ulogu i prvi je registrovan lijek za liječenje Kovida. Od danas Remdesivir će biti dostupan u zdravstvenim ustanovama koje liječe kovid-pacijente u Srbiji, za one pacijente koji se nalaze u fazi bolesti kojoj je ovaj lijek namjenjen - kaže Јovana Milovanović, direktor Sektora za lijekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije.

Doktor Nevena Divac, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ističe da je ovo dobra vijest.

- Dolazak Remdesivira na naše tržište je svakako dobra vijest. Naravno, ne treba očekivati čuda s obzirom da je ovaj lijek namjenjen prije svega hospitalizovanim pacijentima sa pneumonijom, i to pacijentima koji zahtjevaju dodatnu terapiju kiseonikom - naglasila je Divac.

Dosadašnja klinička ispitivanja potvrdila su efikasnost primjene lijeka kod ove kategorije pacijenata.

- Prije svega skraćenje trajanja bolesti, odnosno brži oporavak, sa prosječno 15 dana recimo kod pacijenata koji ga nisu primali na 10-ak dana, i ono što je ohrabrujuće, naravno i smanjenje mortaliteta, odnosno smanjenu stopu umiranja pogotovo kod pacijenata sa tom težom formom bolesti - dodala je Divac.

Ovaj skupi lijek primjenjuje se intravenski, isključivo u bolničkim uslovima, a o njegovoj primjeni odlučivaće stručne komisije.

- Ovaj lijek je namjenjen samo za bolničku primjenu, primjenjivaće se u bolnicama, nije za prodaju, ne može se izdavati u apotekama, procedura je da je neophodno da postoji stručno mišljenje, mišljenje konzilijuma, zdravstvene ustanove se obraćaju Fondu i biće im distribuiran lijek - dodala je Milovanovićeva.

Dodatni benefit je što se skraćenjem trajanja liječenja u jedinicama intenzivne njege, smanjuju i troškovi liječenja, kažu upućeni i navode da su nabavljene dovoljne količine lijeka.