latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:10 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Pucnjava na Markovom trgu, napadač izvršio samoubistvo, motiv za sada nepoznat (VIDEO)

Pucnjava na Markovom trgu u Zagrebu. Ispred zgrade hvratske vlade, ranjen je policajac iz vatrenog oružja. Napadač, 22-ogodišnji Danijel Bezuk iz Kutine, izvršio je samoubistvo. Motiv napada za sada nije poznat.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Јutros, pet minuta poslije osam časova, zagrebačkim Markovim trgom, odjeknuli su hici iz vatrenog oružja.

- Čuli smo pucnje. Bio je to rafal. Istrčala sam vani i pozvali smo hitnu. Policajac je bio prekriven krvlju, ležao je na zemlji - kaže jedan od svjedoka pucnjave.

Trg je, tokom uviđaja bio blokiran. Napadača koji je bio u bjekstvu, policija je kasnije pronašla mrtvog. Pretpostavlja se da je izvršio samoubistvo, a mediji prenose da je na društvenim mrežama ostavio oproštajnu poruku. Ranjeni policajac zadobio je prostrelne rane i van životne je opasnosti.

- Važno je da kažemo da njegov život nije ugrožen, njegovo stanje je stabilno, nadamo se da će sve proći dobro - naglasio je Mario Zovak, direktor Kliničko-bolničkog centra "Sestre milosrdnice".

Dok policija i tužilaštvo, utvrđuju okolnosti, razloge i motive pokušaja ubistva 31-ogodišnjeg policajca, nadležni u Hrvatskoj najavljuju preispitivanje načina osiguravanja Markovog trga.

- Ovo je pojedinačna situacija. Iako nemamo dovoljno detalja, jedini način da preventivno djelujemo, jeste da zatvorimo trg - naglasio je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, ističe da će se pooštriti mjere obezbjeđenja.

- Naravno da ćemo pooštriti mjere. U to nema sumnje. Teško je predvidjeti kada će se, ko i kako pojaviti iza ugla - istakao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ističe da se državne institucije moraju zaštititi na pravi način. Ističe i da se nije smjelo dogoditi da neko ima oružje poput onog koje koristi Hrvatska vojska.