latinica  ћирилица
13/10/2020 |  09:15 ⇒ 09:28 | Autor: TANЈUG

Pašinjan: Nagorno Karabah sve bliži humanitarnoj katastrofi

Situacija u Nagorno Karabahu je blizu humanitarne katastrofe, upozorio je premijer Јermenije Nikol Pašinjan.
Pašinjan na sastanku sa ambasadorima stranih država (foto:gov.am) -
Pašinjan na sastanku sa ambasadorima stranih država (foto:gov.am)

Pašinjan je na sastanku sa ambasadorima stranih država rekao da je situacija na južnom frontu napeta i da se ne poštuje primirje.

On je ponovio da je Azerbejdžan prekršio dogovor o prekidu vatre koji je postignut u Moskvi, dodajući da je Azerbejdžan pokušao da zauzme grad Gadrut odmah pošto je stupilo na snagu primirje, prenosi Sputnjik.

Pašinjan je dodao da su na području Gadruta u toku borbe i da vojska Karabaha izvodi operaciju neutralisanja protivničkih grupa.

- U zoni konflikta blizu smo humanitarne katastrofe, ako ne i na pragu, a jedini način da se ona spreči je priznanje prava naroda Nagorno-Karabaha na samoopredjeljenje i priznanje nezavisnosti - rekao je Pašinjan.

Opsežne vojne aktivnosti azerbejdžanskih oružanih snaga nastavljene su na širem području grada Hadruta koji pokušavaju da zauzmu, saopšteno je danas iz informativnog centra jermenske vlade.

Iz ministarstva odbrane Јermenije oglasio se predstavnik Artsrun Hovanisijan, koji je izjavio da oružane snage samoproglašene republike Nagorno-Karabah drže u potpunosti situaciju pod kontrolom i za sada uspješno odbijaju sve napade azerbejdžanske vojske duž linije konfrontacije.

Napeta noć u Nagorno-Karabahu

Noć u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu bila je napeta, saopšteno je jutros iz azerbejdžanskog ministarstva odbrane.

U izvještaju iz Bakua navodi se da su jermenske snage kršile humanitarno primirje i u nekoliko navrata pokušavale da napadnu azerbejdžanske vojne položaje.

U tim napadima jermenske snage su izgubile veliki broj vojnog oruđa i opreme, uključujući tri višecevna raketna lansera BM-21, tenkove T-72 i veći broj vojnih vozila, javlja TAS.

Istovremeno, jermensko ministarstvo odbrane je saopštilo da su azerbejdžanske snage jutros izvele intenzivan artiljerijski napad na jermenske vojne položaje.