latinica  ћирилица
13/10/2020 |  09:39 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Košarac posjetio Luku Ploče - cilj jačanje izvoza iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je Luku Ploče u Hrvatskoj, gdje mu je rukovodstvo predstavilo skladišne i transportne kapacitete za privrednike iz BiH.
Košarac-Luka Ploče, sastanak -
Košarac-Luka Ploče, sastanak

Tokom jučerašnje posjete, razgovarano je i o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentisanim kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, Košarac ukazao je na značaj otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je saradnja sa regionalnim lukama od izuzetnog značaja.

- Naše opredjeljenje je da privrednicima iz Republike Srpske i FBiH omogućimo izbor, kako bi svoje proizvode mogli izvoziti koristeći kapacitete i usluge regionalnih luka, poput Luke Ploče i Luke Bar. Zbog toga sam od Spoljnotrgovinske komore BiH zatražio da u što kraćem roku dostavi spisak domaćih privrednih subjekata iz različitih industrijskih grana, koji su zainteresovani za poslovanje sa Lukom Ploče, kako bismo u narednom periodu mogli konkretizovati tu saradnju - poručio je Košarac.

On je najavio da će o ovoj temi razgovarati i sa zvaničnicima Crne Gore, nakon formiranja novog saziva Vlade.

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne ekonomske zone, na jučerašnjem radnom sastanku razgovarano je i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreskih izdvajanja.

Sagovornici su konstatovali da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti na izgradnji slobodne ekonomske zone u Trebinju.

U tom kontekstu, Košarac je najavio da će posredovati u što skorijoj organizaciji uzvratne posjete delegacije Luke Ploče Trebinju, s ciljem razmjene iskustava.

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak Luke Ploče, tokom kojeg su gosti upoznati o lučkoj infrastrukturi, kapacitetima i uslugama.

Košarac je posjetio Luku Ploče u pratnji gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predsjednika STK BiH Vjekoslava Vukovića.