latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:17 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Bošnjački učenici iz Liplja ponovo u školskim klupama

Dvanaest učenika bošnjačke nacionalnosti iz Liplja kod Zvornika od jutros su ponovo u školskim klupama.
Osnovna škola "Sveti Sava" u Liplju - Foto: RTRS
Osnovna škola "Sveti Sava" u LipljuFoto: RTRS

Rezultat je to načelnog dogovora koji su postigli Savjet roditelja i predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Srpske.

Bošnjački učenici, naime, nisu 2. septembra sjeli u školske klupe jer su se protivili što im je u knjižice za prošlu godinu upisan jezik bošnjačkog naroda umjesto "bosanskog jezika".

- Ono što smo usmeno dogovorili prenijeće se na papir i ostaće trag u pismenoj formi. Od nas je traženo da djeca krenu u školu i to smo ispunuli. Sada su na potezu oni koji trebaju ispuniti naše zahtjeve - kaže Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja, prenosi Anadolija.

Učenici od prvog do petog razreda idu u područnu školu "Sveti Sava" u Liplju, a od petog do devetog u centralnu školu u Zvorniku. Njihovi roditelji insistiraju da im djeca uče tzv. bosanski jezik i traže od nadležnih da, kako su rekli, "prestanu sa sistemskom diskriminacijom".

Naime, učenici iz Liplja su zbog istog problema, zajedno sa roditeljima, protestovali 2018. godine. Dobili su obećanje kako će njihovi zahtjevi biti riješeni.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović je juče, nakon razgovora sa roditeljima bošnjačke djece iz Liplja, rekla da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do petka, 16. oktobra, proslijediti određena dokumenta predstavnicima roditelja da bi znali na koji način treba da ostvaruju svoja prava, ukoliko smatraju da su im ugrožena.

Ona je navela da se dokumentacija, koju je resorno ministarstvo slalo Osnovnoj školi "Sveti Sava", odnosi na izučavanje jezika bošnjačkog naroda.

Cvijanovićeva je naglasila da u Područnom odjeljenju u Liplju djeca izučavaju nastavni plan i program Tuzlanskog kantona i da, što se toga tiče, zaista ostvaruju svoje puno pravo kao djeca bošnjačke nacionalnosti.