latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:32 ⇒ 13:55 | Autor: sputniknews.com

Do decembra milion doza vakcine Sputnjik V

Direktor Naučno-istraživačkog centra Gamaleja Aleksandar Ginsburg izrazio je nadu da će do kraja novembra-početkom decembra milioni doza vakcine Sputnjik V biti isporučeni u civilni promet.
Ruska vakcina protiv Kovida-19 - Foto: ilustracija
Ruska vakcina protiv Kovida-19Foto: ilustracija

- Tako da možemo da se nadamo da će se do kraja novembra-početka decembra već milion doza vakcine svakog mjeseca isporučivati u civilni promet - rekao je Ginsburg na konferenciji Pandemija 2020: Izazovi, rješenja i posljedice.

Prema njegovim riječima, može se pretpostaviti da će narednih 10-12 mjeseci moći da se vakciniše dovoljan broj građana Rusije kako bi se stvorio zaštićeni sloj stanovništva.

Ginsburg je objasnio i da je povećanje broja oboljelih od kovida 19 povezan sa porastom epidemiološkog procesa, kao i da ranija oboljenja takođe doprinose širenju virusa.

- Ovo je uspon i pad epidemiološkog procesa koji je započeo prije skoro devet mjeseci. On se nastavlja u zavisnosti od toga koje spoljne okolnosti prate ovaj epidemiološki proces. Sada je jesen – manje je interferona, osjetljivost je veća - rekao je on.

Nije isključio mogućnost da takođe utiču i prethodno preležane bolesti, kako kovid 19, tako i prateće.

- Utiče mnogo faktora. Da ne spominjemo činjenicu da je i period odmora u avgustu imao efekta. Svi su išli u odmarališta, a zatim se razilazili po cijeloj zemlji.

On je istakao da bi se iz tog razloga mogla snažno podstaći brzina epidemiološkog procesa.

Besmisleno unaprijed praviti lijekove protiv novih infekcija

Pokušati da se unaprijed stvore lijekovi protiv novih infekcija je beznadežan posao, ali se za njih mora pripremiti, dodao je Ginsburg.

- Pokušaj da se unaprijed stvore konkretni dijagnostički, profilaktički i terapijski lijekovi za neke još nepoznate, ali konkretne patogene potpuno je beznadežan posao, nemoguć́e je pogoditi. Ipak, svakako je potrebno pripremiti se za ove susrete sa patogenim mikroorganizmima - dodao je on.

Prema njegovim riječima, jedini racionalan i naučno utemeljen pristup u tom slučaju je da zemlja treba da ima određene tehnologije koje bi trebalo da u kratkom roku omoguće stvaranje potrebnih lijekova. Tu su na prvom mjestu vakcine, rekao je on.

Takođe je važno da ove tehnologije omogućavaju stvaranje preparata vakcina koji indukuju sve oblike imunološkog odgovora, dodao je Ginsburg.

Vakcina Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.