latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:50 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Čubrilović-Koč: Otvaranje konzulata unaprijediće saradnju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci značajno unaprijediti međusobnu saradnju Srpske i Turske, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i turizma.
Čubrilović sa ambasadorom Turske - Foto: RTRS
Čubrilović sa ambasadorom TurskeFoto: RTRS

Tokom sastanka u Banjaluci sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom, istaknuto je da će izgradnja auto-puta, koji će povezati Sarajevo i Beograd, a uz podršku Turske, omogućiti brži razvoj, stabilnost i bolju integraciju regiona, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem neophodih zakona, omogućila da proces eksproprijacije, projektovanja i izgradnje auto-puta na teritoriji Srpske teče nesmetano, te da će ova saobraćajnica biti izgrađena u skladu sa najvišim standardima.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Čubrilović je izrazio uvjerenje da će izbori biti održani u demokratskoj atmosferi, uz poštivanje različitih politika i da će rezultati izbora biti primijenjeni na vrijeme, u skladu sa zakonom.

Sagovornici su se saglasili da postoje potencijali za unapređenje saradnje u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, te da je neophodno ukloniti sve eventualne prepreke za izvoz robe iz Republike Srpske i BiH na tursko tržište.

Čubrilović i Koč konstatovali su da postoji obostrani interes za jačanje privredne, ekonomske i turističke saradnje, kao i za unapređenje međuparlamentarnih odnosa, dodaje se u saopštenju.