latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:12 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Podnesen izvještaj protiv lica iz Foče u vezi sa bespravnom gradnjom MHE

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavili su Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje izvještaj protiv lica čiji su inicijali P.P. iz Foče koje se sumnjiči da je kao direktor privrednog društva sačinio i potpisao, te notarski ovjerio lažnu ispravu, u kojoj se navodi da su riješeni imovinsko-pravni odnosi na prostoru na kojem su predviđena geološka istraživanja za potrebe projektovanja i izgradnje objekata mini hidro-elektrane.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

- Na osnovu ove izjave i prateće dokumentacije, a dovodeći nadležno ministarstvo u zabludu, doneseno je rješenje kojim se odobrava privrednom društvu izvođenje detaljnih geoloških radova na području opštine Foča - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Kao direktor privrednog društva ovo lice je, takođe, podnijelo nadležnom ministarstvu zahtjev za krčenje šume i trajnu promjenu namjene šumskog zemljišta i bez izdatog rješenja, odnosno saglasnosti započeo sa radovima na području šumskog gazdinstva.

On je, takođe, bez podnošenja zahtjeva i izdavanja vodne saglasnosti od nadležne javne ustanove otpočeo radove na koritu rijeka, te na taj način prekoračio ovlaštenja, što je dovelo do bespravne sječe drvnih sortimenata u državnom i na privatnim posjedima na području Foče, izgradnje pristupnih puteva i izmjene tokova rijeka.

Na ovaj način, P.P. je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više desetina hiljada KM, za koliko je oštećeno javno preduzeće Šume Republike Srpske, te više fizičkih i pravnih lica.

RTRS nezvanično saznaje da je riječ o direktoru Srbinjeputeva, Predragu Pavloviću, te da je oštećeno Šumsko gazdinstvo Maglić.

Prvo rješenje ili dozvola se tražila da bi se izgradile MHE Bjelava i MHE Mala Bjelava, a izmijenjen je tok rijeka Mala Bjelava i Bjelava.

Nezvanično, Pavlović je sačinio i ovjerio dozvolu za MHE Bjelava, koju nije dobio od Ministarstva energetike i rudarstva, te za MHE Mala Bjelava, koju takođe nije dobio od nadležnog ministarstva - Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvještaj su dostavili policijski službenici Uprave MUP-a kriminalističke policije za počinjena krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Pripadnici Uprave nastavljaju rad na ovom predmetu u cilju utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti i drugih lica, navedeno je u saopštenju MUP-a.