latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:41 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Pri kraju radovi na adaptaciji stare Hirurgije

Povećanje broja inficiranih virusom korona u regionu, Evropi i širom svijeta govori u prilog činjenici da je i u Republici Srpskoj moguće očekivati rast pacijenata oboljelih od kovida 19, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.
Hirurgija - UKC Banjaluka - Foto: RTRS
Hirurgija - UKC BanjalukaFoto: RTRS

S obzirom na to da UKC Srpske zbrinjava najveći broj ovih pacijenata u Srpskoj, rukovodstvo ove ustanove, vodeći odgovornu zdravstvenu politiku, donijelo je odluku da se pripreme neophodni kapaciteti za prijem novooboljelih koje očekuju tokom jeseni i zime.

-  Tokom prethodnih mjeseci, izvršene su minimalne pripreme koje podrazumijevaju sanaciju i djelimičnu adaptaciju prostora stare Hirurgije, koja je svojevremeno bila predviđena za rušenje - ističu u UKC.

Dodaju da je, na preporuku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, novčana sredstva za ovu svrhu obezbijedila Vlada Srpske.

- Pokrenuta je procedura za sanaciju i djelimičnu adaptaciju ovog objekta za privremenu kovid 19 bolnicu. Sprovedene su javne nabavke za pribavljanje potrebne dokumentacije, kao i za izbor izvođača radova na projektu sanacije. Izabrani izvođač radova je Delta MD d.o.o. Banjaluka, a vrijednost radova je skor 1,35 miliona KM bez PDV-a. Sanacija će biti na neto površini oko 5.700 kvadratnih metara. Dakle, cijena sanacije jednog kvadrata je oko 236 KM, što je ispod svake tržišne cijene - navode iz ove zdravstvene ustanove.

Ističu da je, kako bi objekat ispunjavao minimum uslova za boravak kovid pacijenata, izvođač morao da sanira krov, zamijeni stolariju, dotrajale instalacije, te podne i plafonske obloge.

- Sa funkcionalne strane, osnovni nedostatak ovog objekta bio je manjak sanitarnih čvorova, kabina i tuševa, pa ovom sanacijom postignuto je da na svakoj etaži imamo 12 toaleta i deset tuševa. Ranije su na svakoj etaži postojala četiri toaleta i dva tuša - navodi se u saopštenju.

Uprkos svim otežavajućim okolnostima, kako kažu u UKC, radovi na objektu privode se kraju, kako bi se isti doveo u pristojno stanje i poslužio kao kovid bolnica.

- Po okonačanju pandemije, služiće kao privremeni objekat za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti, kada se počne sa rekonstrukcijom istih na lokaciji Paprikovac - poručuju iz ove zdravstvene ustanove.