latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:47 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Vlada u projekte u Palama i na Јahorini uložila 150 miliona KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske je u projekte u Palama i na Јahorini do sada uložila 150 miliona maraka.
Srebrenka Golić posjetila Pale - Foto: SRNA
Srebrenka Golić posjetila PaleFoto: SRNA

Aktuelna sanacija objekta Doma zdravlja vrijedna je 650 hiljada maraka i realizuje se u okviru projekta "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj".

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić projekte energetske efikasnosti najavila je i u Istočnom Novom Sarajevu i u Sokocu.

Sanacija paljanskog Doma zdravlja, zamjena stolarije i ugradnja termičke fasade Pale finansira se sredstvima Vlade Republike Srpske u ukupnom iznosu od 650.000 maraka. Podrška neće izostati ni za buduće projekte, poput izmještanja paljanske toplane.

- Vlada Srpske u opštinu Pale uložila više od 150 miliona KM, uključujući i neke investicije na Јahorini, dobra sinergija i dobar odnos sa lokalnom vlašću rezultira sa mnogo dobrih projekata. Pale zaslužuje da se razvijaju, a svaki novi projekat i investicija dovode do angažovanja raznih djelatnosti i saradnjom sa resornim ministarstvom - istakla je Golićeva.

Nakon energetske obnove OŠ "Pale" i SŠC, plan je, dogodine utopliti i osnovnu školu u Mokrom.

- Vlada i resorno ministarstvo kroz kreditne aranžmane dobili su grantove koji se plasiraju na uštedu energije. Vvažno je danas kad grejna sezona počinje, da što manje trošimo, uz što veći efekat - istakao je načelnik opštine Pale Boško Јugović

A u saniranim dijelovima paljanskog doma zdravlja efekti se već primijete.

- Utoplili smo se, udobnije je, smanjićemo naše troškove - napomenuo je Ivan Šarac, direktor Doma zdravlja Pale.

Paljanski dom zdravlja sagrađen je 1976. u međuvremenu je i dograđen, ali nažalost standardi energetske efikasnosti nisu primjenjivani ni u novijim dijelovima objekta.