latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:49 | Autor: SRNA

Guteres: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda u Hagu

Generalni sekretar UN Antonio Guteres optužio je predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

Guteres je u šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu ocijenio da su pandemija virusa korona, pad vlade Aljbina Kurtija i najava optužnica za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu.

On je ukazao na pokušaje Tačija i Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je "politički motivisano", a da su optužbe "lažne".

Guteres je ističe da je Tači podnio prijedlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

U izvještaju se navodi da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred Specijalnim sudom u Hagu, kao i da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrijednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Generalni sekretar UN pozdravio je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primjetna nova energija usmjerena ka normalizaciji odnosa.

- Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rješenja - naveo je Guteres i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike".

U izvještaju se navodi da se u proteklih šest mjeseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od kojih su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Novi izvještaj šefa UN, koji obuhvata period od marta do septembra, naći će se pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti 21. oktobra.