latinica  ћирилица
13/10/2020 |  18:15 ⇒ 18:23 | Autor: RTS

Spektakularna eksplozija u Poljskoj (VIDEO)

Dvodnevna operacija neutralisanja britanske seizmičke bombe iz Drugog svjetskog rata, poznate po nadimku "tolboj" (Tallboy) okončana je spektakularnom eksplozijom, javljaju poljski mediji.
Eksplozija bombe (Foto: @AndydBird) - Foto: Twitter
Eksplozija bombe (Foto: @AndydBird)Foto: Twitter

Spektakularnom eksplozijom okončana je operacija neutralisanja velike bombe kojom su Britanci pred kraj Drugog svjetskog rata gađali njemački džepni bojni brod "Lucov".

- Naprava je neutralisana i više ne predstavlja opasnost po plovila. Ronioci su bili van opasne zone - rekao je poljskim medijima portparol mornarice Gregorž Levandovski.

Suštinski, poljski ronioci izveli su kontrolisanu eksploziju ove bombe.

DŽinovska seizmička bomba „tolboj" (Visoki dječak) dugačka je šest metara i teži 5,4 tone, od čega polovina otpada na eksploziv.

U napadu britanske avijacije na "Lucov", ovaj brod je ozbiljno oštećen nakon čega su ga Njemci sami potopili kako ne bi dospio u ruke saveznika. 

Bio je prvi u seriji od tri džepna bojna broda, posebne klase plovila koju su Njemci razvili kako bi se uklopili u standarde dozvoljene Versajskim sporazumom.

Prvobitno je bio nazvan "Dojčland", ali je preimenovan kako bi se izbegao negativan propagandni uticaj u slučaju da bude potopljen.