latinica  ћирилица
13/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Težak život sestara Rakić iz Kolunića (VIDEO)

Bolesne sestre Rakić, Nada i Rada, povratnice u Kolunić kod Bosanskog Petrovca, žive u teškim uslovima. Najveći problem im je vlaga u kući, zbog čega su podovi propali. Iako žive u Bosanskom Petrovcu u Federaciji, zbog liječenja, prijavljene su u Driniću u Republici Srpskoj.
Sestre Rakić - Foto: RTRS
Sestre RakićFoto: RTRS

Šezedestjednogodišnja Rada Rakić već 15 godina boluje od multiple skleroze. Tri godine starija sestra Nada nedavno je imala operaciju arterije.

Zbog podzemnih voda, kuća je puna vlage. Sestre Rakić žive od malih primanja.

Nada ima penziju od 220 maraka, a 80 maraka je rata za nabavku ogreva. Rada dobije pomoć za tuđu njegu od 180 maraka.

Osim uobičajenih trškova, dio novca ide i za lijekove.

U opštini Drinić, u kojoj sestre Rakić imaju prijavljen boravak, kažu da Radi isplaćuju pomoć za tuđu njegu, a u toku godine i jednokratnu pomoću od 100 do 200 maraka.

Obezbjeđuju joj i prevoz u banju u Srbiji. Međutim, ističu da, zbog malog budžeta, nisu u mogućnosti da plate rekonstrukciju kuće.

- Јedina mogućnost je da se kolektivno udružimo da im pomognemo, imamo Ministarstvo za raseljena lica na nivou Federacije BiH, imamo Komesarijat za izbjeglice. Mislim da bi bilo lijepo da se konkuriše kod njih, da im se pomogne - naveo je Mirko Grbić, načelnik opštine Drinić

Sestre Rakić kažu da su im u Vodovodu u Bosanskom Petrovcu rekli da je za saniranje podezemnih voda potreban bager, čija je cijena rada 95 maraka po satu , kao i nove cijevi.

Tek nakon toga, biće moguće promijeniti pod.