latinica  ћирилица
13/10/2020 |  21:08 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Šupić: Rano otkrivanje karcinoma dojke ključ uspješnog izlječenja

Redovni preventivni pregledi i rano otkrivanje karcinoma dojke, uz nove metode dijagnostike i liječenja, višestruko povećavaju stepen izlječenja ove opake bolesti, izjavio je večeras specijalista opšte hirurgije zaposlen u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Milorad Šupić.
I.N. Sarajevo - predavanje - Foto: SRNA
I.N. Sarajevo - predavanjeFoto: SRNA

On je na predavanju u Istočnom Sarajevu povodom Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, koje su zajednički organizovali opštinski odbori aktiva žena SNSD-a i Demosa iz Istočne Ilidže, rekao da je svrha ovakvih skupova da se žene upoznaju o tome koliko je važno da redovno dolaze na preglede, kao i da se u slučaju i najmanjih promjena na dojci jave ljekaru.

- Što se tumor na dojci ranije dijagnostikuje i što je manji, mogućnost izlječenja je veća. To je nešto što konstantno moramo ponavljati, kako bismo dodatno podigli svijest kod žena - poručio je Šupić.

Prema njegovim riječima, kada se prije petnaestak godina u ovoj zdravstvenoj ustanovi krenulo sa akcijama preventivnih pregleda dojki, odziv je bio skroman, a rezultati katastrofalni.

- Sada je, na naše veliko zadovoljstvo, taj rezultat mnogo bolji, a samim tim i rezultati liječenja. Tokom Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke posljednjih godina uradimo i po 500 pregleda, što ukazuje na povećanu svijest kod žena. U tu svrhu smo uveli i nove metode liječenja, dijagnostike i pregleda pacijentkinja - rekao je Šupić.

On ističe da ga posebno raduje to što je posljednjih godina drastično povećan broj mladih žena koje dolaze na preventivne preglede, što je veoma bitno jer, na žalost, stepen obolijevanja mlađih žena od tumora dojke nije zanemariv.

Pohvalivši izbor teme večerašnjeg predavanja, direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija podsjetio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 26. do 30. oktobra organizuju besplatni pregledi dojki.

- Drago mi je da su večeras sa nama ljekari koji će naše sugrađanke informisati o važnosti prevencije s ciljem suzbijanja i ranog otkrivanja ovog opakog, ali izlječivog tumora. Svjetski pokazatelji pokazuju da pravovremeno otkrivanje karcinoma dojke višestruko povećava procenat izlječenja - naveo je Šešlija.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić smatra da su ovakve teme potrebne i da treba raditi na podizanju svijesti o prevenciji i borbi protiv karcinoma dojke, kako bi broj oboljelih bio što manji, a procenat izlječenja veći.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti kod žena u svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine od karcinoma dojke oboli 2,1 milion žena.

Cilj kampanje je ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede, kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme i samim tim povećao stepen izlječenja.