latinica  ћирилица
13/10/2020 |  21:40 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Gašić: Dobra saradnja u turizmu, Srbija u svemu najiskreniji partner

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić naglasila je odličnu saradnju u oblasti turizma sa Srbijom, te istakla da je, prema statističkim podacima, više od 70 odsto stranih turista ove godine u Srpskoj bilo upravo iz Srbije.
Suzana Gašić - Foto: SRNA
Suzana GašićFoto: SRNA

U petoj televizijskoj kolažnoj emisiji "Dani Srpske u Srbiji", posvećenoj turizmu, Gašićeva je rekla da se Srbija pokazala kao najiskreniji partner posebno u ovoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, te da su ti odnosi definisani, prije svega, Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

- Prije svega, uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ostvarujemo dobre kontakte i veze i pronalazimo mogućnosti i načine da plasiramo svoju robu na tržište Srbije, što je naš primarni cilj - povećati izvoz i spoljnotrgovinsku razmjenu - navela je Gašićeva.

Ona je u emisiji, koja se emituje na RTRS-u, RTS-u i više od 40 lokalnih televizijskih stanica u Srbiji, navela da je za Srpsku od velikog značaja podrška koju ima od Srbije, kao i zajednički nastupi na nekom velikom tržištu.

- Drugačije je kada imamo podršku Srbije gdje god da se pojavimo i naši proizvodi budu bolje prihvaćeni. Imamo odličnu saradnju koja će se nastaviti i doprinijeće sigurno i razvoju izvoza Republike Srpske - istakla je Gašićeva.

Gašićeva je rekla da je upravo Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Srpske, te da se kontinuirano radi sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji da se prevazilaze određene administrativne barijere za izvozna preduzeća iz Srpske i da na tome treba raditi i u budućnosti.

Govoreći o posljedicama pandemije virusa korona na turizam u Republici Srpskoj, ona je istakla da je to već loše uticalo na turizam u Srpskoj, koja za osam mjeseci bilježi pad naplate boravišne takse od 40 odsto, ali da se nada da će to biti tako samo ove godine, te da se sve čini da se pronađu načini da se ova situacija prevaziđe.

Kada je riječ o vaučerima za ljetovanje u Srpskoj i projektu "Naše je bolje", Gašićeva je ukazala da se to u ovoj situaciji pokazalo kao odličan projekat, a da je kampanja "Doživi Srpsku" uticala na to da se veliki broj građana upozna o destinacijama i mogućnostima Srpske za koje nisu znali.

- Tako da smo iz ove situacije izvukli i nešto pozitivno. Nadamo se da ćemo se u budućem periodu riješiti pandemije, ali nastaviti da koristimo naše resurse i sa praksom da naši građani obilaze upravo Republiku Srpsku, da upoznaju šta imamo, a tako i svijetu pokažemo čime raspolažemo i šta nudimo - navela je Gašićeva.

Što se tiče planova za budućnost, ona je rekla da se svi nadaju da će pandemija brzo da prestane, ali da za to nema garancije, zbog čega se mora naučiti kako živjeti u takvim okolnostima u budućnosti.

- Srpska predstavlja sigurno mjesto gdje možete doći da provedete svoj odmor, završite poslovne obaveze bez straha u smislu epidemiološke situacije. Svi moramo da nađemo načina da u budućnosti pružamo usluge, razvijamo turizam u posebnim uslovima i da život nastavi dalje, a mi rastemo i razvijamo se - napomenula je Gašićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević rekao je u video-uključenju da su Srbija i Republika Srpska u prethodnom periodu imale izuzetno dobru i kvalitetnu saradnju, kada je riječ o razvoju turizma.

- Mi smo se trudili da kroz zajedničke infrastrukturne projekte unaprijedimo našu turističku ponudu, kao i da zajedničkim nastupima naših nacionalnih turističkih organizacija, posebno na dalekim tržištima, tu ponudu i promovišemo - naveo je Knežević.

On je podsjetio da je u toku realizacija projekta podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku, čiji je završetak planiran 2022. godine, a prošle godine je urađena kompletna turistička signalizacija u oblasti Podrinja.

- Kroz nastupe nacionalnih turističkih organizacija postiže se neki sinergetski efekat, a suština je da se stranim turistima omogući da obiđu što više kulturno-istorijskih znamenitosti da bi, kada se vrate u svoje zemlje, promovisali čitavo ovo područje - rekao je on.

Bez obzira na situaciju sa virusom korona, Knežević je naveo da će se i dalje raditi na promociji turističke ponude Srbije, te da će se i kroz saradnju nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz Srpske i Srbije dalje promovisati sve što ima da se ponudi.

U emisiji je predstavljena Srpska kao zemlja mogućnosti i budućnosti sa svojim privrednim, turističkim, geografskim i IT potencijalima, poslovnim ambijentom, te industrijskim, drvnim, gastronomskim, tekstilnim, hidro, solarnim, geotermalnim i potencijalima vjetra, kao i zdravstvenim turizmom i drugim povoljnostima za ulaganje.

Predstavljeni su i muzički i folklorni potencijali Srpske, kao i reprezentativka u odbojci Tijana Bošković, mladi heroj plesačica Ana Kamenko, pčelar Dragan Batinić sa svojim proizvodima, a glumac Željko Erkić je recitovao "Molitvu" Petra Kočića.